Приједор креће у уређење инфраструктуре у индустријској зони Аеродром

Градска управа у Приједору најавила је почетак изградње инфраструктуре у новој индустријској зони која ће бити поред Аеродрома.

Планирају да уложе 1,4 мил КМ за уређење инфраструктуре за првог инвеститора из Италије са којим је уговор већ потписан. Он би требало да запосли око 300 радника који ће производити вагоне.
Вршилац дужности начелника Одјељења за привреду и предузетништво Раде Росић истиче да су у Градској управи препознали значај индустријских зона и да их планирају још.
– С обзиром да је почела изградња новог аутопута Приједор-Бањалука, планирамо на земљишту које треба да буде у власништву РС, на самом почетку или на крају код петље аутопута, да изградимо једну већу индустријску зону и разматрамо могућност, ево студија оправданости ће показати да ту можда треба да покренемо слободну зону која има сет својих олакшица, међу којим су цариснки терминал и неплаћање ПДВ-а – рекао је Росић.
У индустријској зони Целпак, коју Приједор тренутно једино и има, производне погоне има шест инвеститора који запошљавају око 300 радника. Ту су смјештена три домаћа и исто толико инвеститора са страним капиталом.
У Агенцији за економски развој града Приједора, ПРЕД-ПД наводе да су кроз свој Инфо центар за инвеститоре на услузи свима који су заинтересовани за индустријске зоне. Координатор овог Инфо центар Бојан Јојић каже да помажу инвеститорима од саме идеје до реализације пројекта.
Он додаје да је највећи проблем инвеститора недостатак радне снаге и да се тај проблем мора рјешавати.
Градска управа обезбјеђује инфраструктуру, односно воду, струју и путеве за инвеститоре у индустријским зонама. Након што инвеститори испуне услове из уговора који се односе на изградњу производног погона и броја радника које ће запослити, постају власници земљишта у индустријској зони. Ово земљише кошта од једне до 12 КМ зависно од износа инвестиције и дјелатности инвеститора.