Oдржан округли сто о теми „Енергетска ефикасност“

У оквиру Глобалне седмице предузетништва, Републичка агенција за развој малих и средњих предузећа, у сарадњи с програмом ТАМ/БАС (програмом Европске банке за обнову и развој), организовала је данас у Бањој Луци округли сто о теми „Енергетска ефикасност“. Учесници округлог стола указали су на важност ефикаснијег кориштења енергије за развој и конкурентност малих и средњих предузећа у БиХ.

Бранко Ћуреа, водитељ ТАМ/БАС програма у БиХ, нагласио је да је ефикасније кориштење енергије кључно за опстанак малих и средњих предузећа.

– Учешће енергије у цијени наших производа је четири до пет пута веће него у развијеним земљама Европе и САД, што значи да је наш производ у старту далеко скупљи. Ако будемо користили нове технологије и методе којима ћемо постићи ефикасније кориштење енергије, постаћемо далеко конкурентнији – рекао је Ћуреа. Петар Гверо, ванредни проф. на Машинском факултету у Бањој Луци и један од учесника на округлом столу, рекао је да је веома важно упознати домаћа предузећа о самом појму енергетске ефикасности и предностима које она доноси у пословању.
– Морамо знати разлику између уштеде и енергетске ефикасности. Уштеда подразумијева редукцију што значи да предузеће мора смањити неку активност ради уштеде енергије. Енергетска ефикасност, међутим, значи да предузеће уз мању или исту количину остварује већи производни ефекат, односно смањује цијену производа – нагласио је Гверо.
Он је додао да већина домаћих предузећа не може да се појави на европском тржишту управо због тога што цијеном нису конкурентни, а на то директно може да утиче ефикаснија употреба енергије. Као добар примјер, Гверо је истакао зворничку компанију „Александрија“ која је, како је рекао, успјела да побољша енергетску ефикасност чак и без увођења најсавременије опреме.