Završen Startup Weekend u Banjoj Luci – Pobjednik tim „DRY ICE“

Tim „Dry ice“, koji čine studenti iz Mostara Maja Jozić, Marko Ćorluka, Kristina Jozić i Milan Juričić pobjednici su Startup Weekend-a, koji je u okviru Globalne sedmice preduzetništva, proteklog vikenda održan u Banjoj Luci. Organizator ovog takmičenja je Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća u saradnji sa Inovacionim centrom Banja Luka i programom YERP (Zapošljavanje i zadržavanje mladih u BiH), a pod pokroviteljstvom Ambasade SAD u BiH.

Stručni žiri, koji su činili Spomenko Guzijan (Ambasada SAD u BiH), Erol Mujanović (YERP), Milena Lepir (Privredna komora RS), Drago Gverić (Inovacioni centar BL) i Aleksandar Dodik (Centar za preduzetničke inicijative) od devet takmičarskih timova koji su razrađivali različite poslovne ideje, najboljom je ocijenio ideju proizvodnje suvog leda koju je prezentovao tim „Dry ice“.

– Naša ideja je bila da uvedemo nešto novo na tržište. Ideja ne traži velika ulaganja, a može obezbijediti pristojan posao. Suvi led je ugljen dioksid u čvrstom stanju koji  ne prelazni u tečno stanje, već u paru i stvara neki oblik magle. Može se koristiti i u medicini za transport lijekova, krvne plazme, ali i za čišćenje, a mi ga u početku želimo proizvoditi za klubove, diskoteke i bazene, više kao vizuelni efekat zbog te pare koju stvara – pojasnio je Marko Ćorluka.

Ekipa studenata jedinstvena je u ocjeni da je Startup Weekend bio odlična prilika za druženje, upoznavanje drugih, kreativnih mladih osoba iz BiH i razradu poslovne ideje.  

– Ovo je odlično iskustvo za sve nas i prilika da radimo sa iskusnim mentorima koji su nam pomogli da uočimo greške i usavršimo ideju – istakao je Milan Juričić.

Nagrada za pobjednički tim vrijedna je 5.000 KM i obezbijedio je YERP, dok je Inovacioni centar Banja Luka obezbijedio ugovor o predinkubaciji ukoliko pobjednički tim bude želio nastaviti razvoj svoje ideje na taj način. Svoje ideje u okviru Inovacionog centra mogu razvijati i ostali timovi.

Startup Weekend Banja Luka okupio je 37 mladih osoba iz cijele BiH koji su bili organizovani u devet timova i u okviru 54 časa, uz pomoć iskusnih mentora, radili na razradi svojih ideja. Moderator je bio Korentin Kremet iz Francuske koji je Startup Weekend Banja Luka ocijenio izuzetno uspješnim.

Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća treći put je domaćin Globalne sedmice preduzetništva za BiH.

Sponzor aktivnosti na globalnom nivou ove godine bila je ambasada SAD u BiH. Prema riječima šefa ekonomskog odjeljenja, Edrien Galanek, Ambasada SAD u BiH daje aktivnu podršku preduzetništvu kroz brojne programe, a Startup Weekend Banja Luka odlična je prilika da mladi testiraju svoje preduzetničke ideje.  

– Ponosna sam na činjenicu da je američka ambasada sponzorisala Republičku agenciju za razvoj malih i srednjih preduzeća da organizuje Startup Weekend, kao i Cleantech open – takmičenje za najbolju poslovnu ideju u oblasti čistih tehnologija – zaključila je Galanek.