Vjetar u leđa pokretanju proizvodnje

Nakon uspješno započetih partnerskih poslova u oblasti usluga (agencija za posredovanje u prodaji i iznajmlјivanju nekretnina, ugostitelјski objekat i igraonica za djecu) Ivana Vukmanović iz Istočnog Sarajeva odvažila se da uđe i u sferu proizvodnje i to samostalno. Za nešto više od godinu dana uspjela je da izgradi modni brend “Liv doo” koji polako prelazi granice lokalnog tržišta. Učešće u Akcelerator programu Razvojne agencije Republike Srpske značajno je ubrzalo realizaciju i ove poslovne ideje i pored toga što iza nje stoji preduzetnica sa iskustvom.

“Akcelerator program, meni lično je bio jako koristan jer mi je pokazao i naučio me kako poslovati u sadašnjem vremenu. Iako sam osoba sa iskustvom od preko 15 godina u privatnom poslovanju, vrijeme se promjenilo, kao i način poslovanja, pogotovo kada je u pitanju informatika i marketing koji su nužni za uspjeh firme. Ovakvi programi su izuzetno korisni za početnike u poslu, jer kompletan program daje smjernice kako da se što uspješnije ideja koju imate realizuje u stvarnost i uspješno razvije poslovanje”, kaže Ivana.

Srećna je što se njena poslovna priča razvija u pravcu koji je priželјkivala.

“Nakon iskustva u oblasti bankarstva, ugostitelјstva i posredovanja, ali kroz partnerstvo, rodila se ideja o samostalnosti, pokretanju vlastite proizvodnje odjeće za djecu i bebe i razvijanju sopstvenog brenda. „Liv doo“ je počeo sa proizvodnjom 1. marta prošle godine, a prvo prodajno mjesto otvorili smo šest mjeseci kasnije. Od tada pa do danas, naš brend se uspješno gradi i postaje prepoznatlјiv ne samo u našem okruženju. Nakon izvjesnog vremena i potražnje kupaca, naše usluge su se proširile i sada proizvodimo kvalitetnu odjeću za sve uzraste. To uklјučuje i proizvodnju sportske opreme, kao što su trenerke, majice, dukserice,” pojašnjava Ivana i dodaje da je njihova misija proizvodnja kvalitetne odjeće koja će biti isklјučivo domaći proizvod.

Trenutno zapošlјavaju šest  radnika, a otvara se konkurs za još dva radna mjesta. Iako je konkurencija u tekstilnoj branši velika, ne plaše se jer je njihov adut kvalitet, a izdvaja ih i dizajn. Konstantan rast prodaje najbolјi je garant da će firma u budućnosti da se širi.

“Imamo u planu da prodaju proširimo van granica naše države i u sledećih par godina otvorimo tržište u susjednim zemlјama. Ono čime se ja lično uvijek vodim je da treba sve pokušati i naravno biti pozitivan i vjerovati u svoju ideju da će uspjeti. Kada se istinski predaš, radiš i prolaziš kroz sve prepreke koje naiđu u međuvremenu, a ima ih puno, ali i dalјe pratiš svoj cilј i ideju, projekat ne može a da ne uspije”, poručuje Ivana.