Više od milion eura za 47 privrednih subjekata

Više od milion eura iz Čelendž fonda (Challenge Fund) dobiće 47 korisnika Trećeg javnog poziva za dodjelu grant sredstava iz Čelendž tu čejndž (Challenge to Change) projekta. Ukupna vrijednost projekata je preko 3,6 miliona eura. Na svečanosti koja je juče održana u Sarajevu, predstavnicima ovih privrednih subjekata uručeni su certifikati.
Firma „Elas metalekspert“ iz Banjaluke dobila je 25.000 eura grant sredstava za projekat samouslužnog kioska koji olakšava svakodnevno kretanje i sktivnosti osoba sa invaliditetom.
„Radili smo malo istraživanje koliko takvih osoba ima u našem gradu i kakvi su uslovi u javnim institucijama, a pošto radimo kioske za svakakve namjene došli smo na ideju da bar malo olakšamo život takvim ljudima. Testno bismo takve kioske radili za Banjaluku a kasnije bi radili za BiH, čitav region i šire“, kaže Boris Petrović.
Podršku Čelendž fonda dobio je i „Mali farmer“ iz Zavidovića za projekat peletiranja magarećeg đubriva. Kako kaže Alen Jusufović, sa ovim sredstvima riješiće problem odlaganja velikih količina magarećeg đubriva i stvoriti novi proizvod.
Kompanija Maguba došla je prije  10 godina iz Švedske u Travnik. Na javni poziv aplicirali su sa projektom nabavke mašine za lasersko krojenje. Zahvaljujući grantu ova kompanija će, kaže Senada Selimović, 10 puta brže proizvoditi medicinske klompe, proizvod koji u potpunosti plasiraju na švedsko tržište.
Torgni Svenungson (Torgny Svenungsson), šef Razvojne saradnje Ambasade Švedske u BIH, koji je uručio certifikate korisnicima granta, ističe da je namjera Ambasade Švedske u BiH da ovim projektom osnaži ekonomski razvoj naše zemlje.
„Program C2C je do sada postigao impresivne rezultate. Do sada smo dobili preko 2000 aplikacija, 110 korisnika je ugovoreno i otvoreno je oko 500 novih radnih mjesta. Korisnici dolaze iz različitih sektora: drvoprerada, proizvodnja hrane, IT sektor, metal“, naglasio je Svenungson.
Direktor agencije SERDA Ševkija Okerić podsjetio je da je projekat namijenjen inovativnim firmama u BiH koje kreiraju nova zapošljavanja, novu vrijednost i podižu konkurentnost zemalja i firmi iz kojih dolaze. On je takođe naglasio da brojne firme koje su konkurisale za sredstva na ovaj način uče i kako napisati projekat, ispuniti aplikaciju, profilisati svoju ideju i unaprijediti poslovanje.
U okviru ceremonije predstavljeni su i uspješni primjeri korisnika srestava iz C2C fonda – „EM plus“ Doboj, „AT- ARTEX“ Sarajevo, „Glovis“ iz Zenice i „PD Natura“ Istočno Sarajevo.
Čelendž tu čejndž projekat uspostavljen je u Bosni i Hercegovini zahvaljujući sredstvima Švedske agencije za međunarodni razvoj i saradnju – Sida/Ambasade Švedske u Bosni i Hercegovini. Dostupan je mikro, malim i srednjim preduzećima iz cijele BiH, kao i malim i srednjim preduzećima iz Švedske koja imaju interes u BiH. Takođe je dostupan i početnicima u poslu (startup) koji imaju inovativne poslovne ideje, proizvode ili usluge koji mogu dovesti do povećanja broja zaposlenih, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH. Privredni subjekti koji ispunjavaju utvrđene kriterijume mogu podnijeti zahtjev za dodjelu bespovratnih sredstava do maksimalnog iznosa od 30.000 eura, što predstavlja 50% njihove ukupne investicije.
Challenge to Change projekat – C2C provode Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Razvojna agencija Republike Srpske (RARS). Partner u projektu je i Region Ostergotland, Istočna Švedska. Cilj projekta je doprinijeti jačem privrednom razvoju u BiH, kao i jačanju saradnje Švedske i BiH.