Više od 200 kompanija iz Srpske i regiona na 4. Međunarodnom forumu o saradnji

Više od 200 preduzeća, klastera, razvojnih agencija, privrednih komora i drugih institucija koje pružaju podršku privredi iz Republike Srpske, BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije,  Mađarske, Češke, Rusije i Turske učestvuje na 4. Međunarodnom forumu o saradnji koji je 16.11.2018. svečano otvoren u  Grand hotelu Tornik na Zlatiboru. 
Forum su organizovale Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, Razvojna agencija Srbije i Privredna komora Srbije. 
Centralni događaj foruma bili su poslovni susreti za preduzeća i klastere, koji su organizovani u okviru Evropske mreže preduzetništva. Ove godine održano je oko 150 direktnih poslovnih sastanaka na kojima su komanije predstavile svoje proizvode i usluge, uspostavile nove poslovne kontakte i poslovnu saradnju sa kompanijama iz drugih zemalja.
Predstavnica Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marica Berić, govoreći na otvaranju foruma, izrazila je očekivanje da će i ovogodišnji forum biti mjesto razmjene kreativnih ideja, uspostavljanja poslovne sradnje, dogovaranja i ugovaranja poslova  preduzeća iz Republike Srpske sa preduzećima iz regiona i Evropske unije. 
„Osluškujući potrebe realnog sektora, Republika Srpska je kreirala dobar strateški i zakonski okvir za osnivanje, rast i razvoj malih i srednjih preduzeća. Značajno je skraćen i pojeftinjen proces registracije poslovnih subjekata, uspostavljeni su i razvijaju se različiti oblici preduzetničke infrastrukture, a olakšan je i pristup finansijama kroz osnivanje Investiciono-razvojne banke i Garantnog fonda“, istakla je Berić. 
Ona je podsjetila da mala i srednja preduzeća u Republici Srpskoj čine 99,8% od ukupnog broja preduzeća, te da zapošljavaju 71% ukupnog broja zaposlenih.
Ministar bez portfelja zadužen za inovacije i tehnološki razvoj Vlade Republike Srbije Nenad Popović rekao je na otvranju foruma da je potrebno što više ovakvih događaja u regionu  kako bi ljudi iz privrede, razvojnih agencija, privrednih komora i vlada mogli da komuniciraju.
«Ako imamo zajedničke projekte na regionalnom nivou i ako uključimo inovacije i digitalizaciju kao osnov za tu regionalnu priču, postaćemo interesantniji i evropskim i svjetskim partnerima. Srbija ima potencijal u inovacijama i digitalizaciji i prepoznata je kao lider u regionu i siguran sam da naša iskustva možemo podijeliti sa kolegama iz regiona», rekao je Popović.
Svečanom otvaranju foruma prethodile su panel diskusije održane dan ranije, na kojima se govorilo o poboljšanju poslovnog okruženja u Srbiji i primjerima dobre prakse u podršci sektoru malih i srednjih preduzeća. Na dan svečanog otvaranja održana su još dva panela: o finansiranju malih i srednjih preduzeća Zapadnog Balkana kroz EDIF program Svjetske banke i o lokalnom i regionalnom razvoju i EU integracijama.
Na prethodna tri foruma održana u Banjoj Luci, Novom Sadu i Istočnom Sarajevu/Jahorini, učestvovalo je više od 600 preduzeća, klastera i institucija, a održano je više od 800 poslovnih susreta.