“Vinbiz” i “Lakše nego metlom” najbolje tehnološke inovacije

Pobjednici takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju u Republici Srpskoj ove godine su ekipe “Vinbiz” /WinBees/ iz Trebinja koja nudi novo konstruktivno rješenje nastavka, kao osnovnog dijela košnice i “Lakše nego metlom” iz Istočnog Sarajeva, čija inovacija nudi unapređenje procesa čišćenja kotla termoelektrane.
Ove dvije ekipe osvojile su isti broj poena. 
Predstavnik ekipe “Vinbiz” Dragan Spaić izjavio je da njihova inovacija nudi potpuno novo rješenje u odnosu na postojeće stanje tehnike. 
“Novina našeg rješenja je u tome što je nastavak konstruisan tako da se sastoji od nosećeg rama i troslojnih stranica. Unutrašnji sloj tih troslojnih stranica čini meko drvo, srednji stiropor, a spoljašnji dvoslojna plastika”, istakao je Spaić. 
On je napomenuo da je ove godine bila velika konkurencija i čestitao svim učesnicima finala jer je, kako je rekao, veliki uspjeh da se dođe do ovog nivoa takmičenja. 
“Naši dalji planovi su da ispitamo tržište, odnosno nultu seriju da pokrenemo, i u nekom doglednom vremenu da počnemo sa proizvodnjom naših termo košnica”, istakao je Spaić. 
Tim ekipe koja je predstavila inovaciju pod nazivom “Lakše nego metlom” činili su studenti master studija, asistenti i profesori sa Mašinskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu, čija je ideja bila da stečeno znanje iskoriste za rješavanje praktičnog problema koji postoji u privredi. 
Profesor Biljana Marković, član ekipe, istakla je da je njihova inovacija mašina za čišćenje međucijevnog prostora u kotlovima termoelektrane sa horizontalno postavljenim cijevima. 
“Taj posao je do sada rađen ručno i upravo jedan od članova tima je učestvovao u tom čišćenju i na taj način smo došli do ideje da rješavamo jedan praktičan problem. Mašina je modularnog tipa koja se radi u pojedinačnoj proizvodnji koji je moguće napraviti za potrebe drugih termoelektrana i rudnika shodno potrebama i zahtjevama korisnika”, istakla je Markovićeva. 
Član Organizacionog tima takmičenja za najboljuu tehnološku inovaciju iz Srbije Vladimir Nikić izjavio je novinarima da je današnje finale pokazalo kako sinergija i prenošenje znanja između Srbije i Republike Srpske podstiče inovativnost. 
“Vidjeli smo inovacije iz pet gradova Srpske koje pokazuju potrebu da se ova tradicija nastavi i da već krenu timovi sa pripremama za takmičenje za narednu godinu”, naveo je Nikić. 
On je napomenuo da Republika Srpska i Srbija zajednički realizuju ovo takmičenje u prva tri kruga, a kada se dođe do polufinala takmičenja se razdvajaju. 
Direktor Inovacionog centra Banjaluka, suorganizator takminjenja i predsjednik žirija Drago Gverić izjavio je da ove godine bilo 27 prijavljenih timova, a u finale je ušlo šest najboljih. 
“Žiri nije imao nimalo jednostavan zadatak jer je teško napraviti razliku i pozicionirati timove među kojima su razlike male. Timovi su nam zadali priličnu glavobolju i rezultat je to pokazao jer prvi put prvo mjesto dijele dva tima, a isti broj bodova su imali treće i četvrto mjesto”, istakao je Gverić. 
On je napomenuo da su takmičenja ovakvog tipa pozitivna i mogu široj zajednici da demonstriraju kakav je značaj inovacija i napredovanja tehnologije. 
“Novim tehnologijama i inovacijama može direktno da se pomogne privredi za ubrzan razvoj i sustizanje trendova u razvijenim zemljama”, dodao je Gverić. 
Ove godine nagrađena su dva najbolja studentska tima jer nije bilo srednjoškolskih timova. 
Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju predstavlja rezultat saradnje Ministarstva prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske čiji je cilj podsticanje inovativnosti i preduzetništva, podrška inovatorstvu, pomoć u pokretanju poslova, promociji inovacija te podsticaj njihove komercijalizacije. 
Partneri takmičenja iz Republike Srpske su Inovacioni centar Banjaluka, Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, Privredna komora Republike Srpske, te dva javna univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu. 
Finale takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju 2018. godine u Srpskoj održano je danas u Sjedištu Republike Srpske u Istočnom Sarajevu. 
Takmičenje je počelo u martu promocijama u osam gradova i to Banjaluci, Prijedoru, Gradišci, Doboju, Bijeljini, Zvorniku, Istočnom Sarajevu i Trebinju, kojima su prisustvovali inovatori i oni koji žele da se bave inovatorstvom. 
U proteklih 11 godina takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju prošla su ukupno 273 tima u kategorijama inovativnih ideja, realizovanih inovacija i potencijala, a nagrađeno je 86 timova u vrijednosti od 389.000 KM.

Izvor: SRNA