Usvojen Godišnji izvještaj o stanju u oblasti malih i srednjih preduzeća

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je danas u Banjaluci da će Vlada Srpske i u narednoj godini nastaviti da pruža podršku razvoju malih i srednjih preduzeća, te da je u ovom sektoru trenutno zaposleno 179.454 radnika.
Đokić je istakao da je u prošloj godini u Republici Srpskoj poslovalo 39.400 privrednih subjekata.
„Od ovog broja je 17.177 malih i srednjih preduzeća, 70 velikih preduzeća i 22.153 preduzetnika“, rekao je novinarima Đokić, nakon sjednice Vlade Republike Srpske koja je razmatrala godišnji izvještaj za oblast malih i srednjih preduzeća u Srpskoj za prošlu godinu, sa prijedlogom zaključaka.
On je naglasio da je u odnosu na 2015. godinu, u sektoru malih i srednjih preduzeća ukupan broj privrednih subjekata povećan za dva odsto, broj malih i srednjih preduzeća povećan je za 2,2 odsto, dok je broj preduzetnika ostao isti.
„Iz ovoga je vidljivo da nisu tačne informacije prema kojima je smanjen broj preduzetnika u Republici Srpskoj“, dodao je Đokić.
On je naveo da je Vlada Srpske finansijsku podršku sektoru malih i srednjih preduzeća u najvećoj mjeri dala za zapošljavanje i samozapošljavanje nezaposlenih u iznosu od 11.445.394 KM, za razvoj preduzeća u turizmu u iznosu od 224.000 KM, i u oblasti zaštite životne sredine i energetsku efikasnost 681.931 KM.
„U okviru podrške za zapošljavanje i samozapošljavanje sredstva su usmjerena ne samo za zapošljavanje nezaposlenih u privrednim subjektima već i djece poginulih boraca, nezaposlenih demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida, ali i nezaposlenih životne dobi iznad 45 godina, te zapošljavanje Roma“, kaže Đokić.
Prema njegovim riječima, Investiciono-razvojna banka Republike Srpske plasirala je 34.998.700 KM kredita za 46 malih i srednjih preduzeća, a Garantni fond Republike Srpske odobrio je 844.321 KM garancija za pet ovakvih preduzeća.
Đokić je podsjetio da je podrška na lokalnom nivou bila usmjerena na stvaranje povoljnih uslova privređivanja za sektor malih i srednjih preduzeća.
„Prema informacijama koje je dostavilo 35 jedinica lokalne samouprave Republike Srpske u 2016. godini, finansijska podrška po svim linijama iznosila je 4.270.322 KM, što je u poređenju sa 2015. godinom više za 54,64 odsto. Ukupan broj subjekata koji je koristio podršku u 2016. godini je 813, što u odnosu na 2015. godinu predstavlja povećanje za 17,5 odsto“, rekao je Đokić i naveo da se u ovoj godini očekuje da rast bruto domaćeg proizvoda bude 3,5 odsto, kao i prošle godine.
On je napomenuo da je Vlada Republike Srpske prihvatila informaciju o Pismu namjere kompanije „MORAM vatrometi“ iz Pelagićeva za izgradnju fabrike za proizvodnju vatrometa u ovoj lokalnoj zajednici.
„U Pismu se navodi da `MORAM vatrometi` imaju namjeru otvoriti fabriku za proizvodnju vatrometa i prema relevantnim evropskim regulativama i regulativama Republike Srpske obezbijediti stotine radnih mjesta za kvalifikovane i nekvalifikovane radnike, kao i kod njenih dobavljača, a da će u cilju realizacije svoje namjere investirati oko četiri miliona evra“, zaključio je Đokić.

Izvor: SRNA