Uspješno završena obuka profesora praktične nastave

Podjelom zahvalnica i kompleta priručnika partnerima, jučesu u Banjaluci završene aktivnosti u okviru projekta  “Obuka profesora i nastavnika praktične nastave srednjih tehničkih školana Mašinskom fakultetu Banjaluka”, koji je  realizovan u okviru programa Prilikaplus koji provodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća(RARS), a podržava Vlada Švajcarske. 
Tokom  sedam mjeseci provođenja projekta, od decembra prošle godine, više od 150 profesora i nastavnika praktične nastave iz 33 srednje stručne škole završilo je obuku iz savremenih tehnoloških oblasti: CAD projektovanja, CNC programiranja, mehatronike i robotike, zavarivanja, brze izrade prototipa, motora i motornih vozila, hidraulike i pneumatike. 
Govoreći o efektima projekta, ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Dane Malešević izrazio je uvjerenje da samo projekti u koje je uključeno više zainteresovanih strana koje streme ka istom cilju mogu da uspiju.
– Zajednički – škole, Ministarstvo, RARS, preduzeća, fakultet, Republički pedagoški zavod, svi su došli do  toga da se projekat obuke profesora iz srednjih mašinskih škola može uspješno završiti samo kada se uključi više koriisnika, kao i preduzeća koja su zainteresovana da dobiju kvalitetne radnike. Realizacija projekta ne bi bila moguća ni bez saradnje sa Republičkom agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća i Vladom Švajcarske koja je kroz je kroz program Prilika plus finansirala komplet projekat. U svakom slučaju, ovaj projekat je za svaku pohvalu i može da posluži kako primjer za mnoge druge struke, saradnju u drugim oblastima  i nadam se da ćemo ići u tom pravcu -zaključio je Malešević.
Rukovodilac odjeljenja za projektno planiranje i provođenje projekata u RARS-u, Mićo Stanojević je precizirao da je cilj projekta uspostaviti sistem cjeloživotnog učenja nastavnika u oblastima savremenih tehnologija, kako bi se obezbijedilo poboljšanje praktične nastave, a time i olakšalo zapošljavanje mladih ljudi.
– Poseban rezulat je da su maksimalno uključena i preduzeća koja su vrlo zaintresovana da se pridruže i u organizovanju praktične nastave, jer to je njihova mogućnost da prepoznaju i identifikuju kvalitetne buduće radnike – rekao je Stanojević. 
Mašinski fakultet u Banjaluci obezbijedio je i uložio u projekat prostor, opremu i kadrove za izvođenje obuka, te obezbjeđuje svu administrativnu i tehničku podršku projektu. 
Osim predavanja za polaznike je, u saradnji sa Republičkim pedagoškim zavodom RS, izrađena odgovarajuća stručna literatura koju će moći koristiti i u nastavnom procesu redovnog školovanja srednjoškolaca kao zvanično odobreno pomoćno sredstvo (priručnik) za izvođenje nastave.
Dugoročno, projekat unapređuje kvalitet nastave i nastavnog kadra i na taj način pozitivno utiče na kvalitet obrazovanja srednjoškolske omladine i podiže njihov nivo konkurentnosti na tržištu radne snage.