Uskoro počinje izgradnja brze ceste od novog mosta na Savi do Okučana

Uskoro počinje izgradnja brze ceste od novog mosta na Savi do Okučana, koja je i uslov da most u Gradišci po završetku radova bude stavlјen u funkciju, potvrđeno je BL portalu iz Hrvatskih cesta.

Posao vrijedan skoro 70 mil KM, tačnije 286 miliona kuna bez PDV-a, nakon sprovedenog tendera, dobio je laktaški Integral inženjering.

Iz Hrvatskih cesta napominju da su za gradnju brze ceste obezbijeđena finansijska sredstva i da je u toku postupak javne nabavke za usluge nadzora nad izvođenjem radova.

Radi se o gradnji druge faze pristupne saobraćajnice u dužini od 4,1 kilometra, a rok za završetak radova je 24 mjeseca. Te dvije godine roka, mogle bi da znače da će most čiji završetak je najavlјen za prolјeće iduće godine, bar još godinu dana praktično biti neupotreblјiv.

Što se graničnog prelaza tiče, postoji inicijativa da on bude integrisan, rekao je prije mjesec dana ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara BiH Vojin Mitrović.

– Pokrenuo sam inicijativu da granični prelaz koji je radila Republika Srpska sa strane BiH bude integrisani, odnosno zajednički granični prelaz za BiH i Hrvatsku. Taj prelaz je finansirala EU i urađen je po evropskim standardima, tako da pruža i tehničke mogućnosti da se na jednom mjestu vrše sve kontrole – rekao je tada Mitrović.

Iz Hrvatskih cesta podsjećaju da je do završetka radova na mostu ostalo nešto više od devet mjeseci i da je rok 30. maj 2022. godine.

Očekuje se da će novi most, kada bude stavlјen u funkciju, značajno rasteretiti granični prelaz u Gradišci, otvoriti koridor ka Mađarskoj i mrežu autoputeva u Srpskoj povezati sa evropskim saobraćajnicama.

Predviđeno je da most bude dug 426, a širok 22,6 metara. Biće izgrađen od čelične konstrukcije, sa četiti trake, po dvije u svakom smjeru. Izvor: ba.ekapija.com