Uskoro licitacija za prvu parcel u poslovnoj zoni “Jelšingrad”

Za prodaju prve parcele u novoj poslovnoj zoni “Jelšingrad” uskoro će biti raspisan javni poziv, nakon što je na zadnjoj sjednici Skupštine grada donesena odluka o prvoj licitaciji za prodaju oko 20.000 kvadrata namjenjenih za izgradnju privrednih objekata u toj zoni.
Kako ističu u Odjeljenju za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje, već vlada veliko interesovanje privrednih subjekata za otvaranje nove poslovne zone.
-Početna vrijednost zemljišta koje će biti ponuđeno na licitaciju iznosi nešto više od 2,2 miliona, a pravo učestvovanja u postupku licitacije imaju privredni subjekti, koji su registrovani za obavljanje proizvodne djelatnosti – naveli su iz odjeljenja i dodali da prema planiranoj dinamici, prvi inestitor bi mogao ući u novu poslovnu zonu do kraja ove godine.
Buduća poslovna zona prostire na dvije lokacije površine od 2,4 i 2,8 hektara, a adut će joj biti atraktivna lokacija, s obzirom na blizinu autoputa, pruge i međunarodnog aerodroma. U toku godine je planirano raspisivanje javne nabavke za izvođača radova na nedostajućoj infrastrukturi u ovoj zoni, za što su obezbijeđena novčana sredstva u budžetu za 2019. godinu.
U isto vrijeme, u okviru nastavka ulaganja u poslovnu zonu „Ramići-Banja Luka“, u planu je izgradnja nedostajuće infrastrukture u cilju uređenja kompletne zone, a sve to kako bi investitori dobili što bolje uslove za rad.
Napominjemo, da je Grad u posljednje tri godine u razvoj poslovnih zona uložio oko 3,2 miliona KM, od čega vlastita novčana sredstva iznose 2,7 miliona KM. Tim ulaganjem, obezbijeđena je potpuno nova saobraćajna infrastruktura u dužini preko dva kilometra u koju je uključena hidrotehnička infrastruktura (vodovod, oborinska i fekalna kanalizacija), elektroenergetska i telekomunikaciona kanalizacija, te javna LED rasvjeta.
U Poslovnoj zoni „Ramići – Banja Luka“ trenutno se nalazi 15 investitora koji su u različitim fazama kako izgradnje svojih privrednih objekata, tako i otpočinjanje proizvodnih procesa. Ukupna ulaganja investitora, prema podacima sa kojima raspolaže odjeljenje, na kraju 2018. godine, iznose 13,5 miliona KM.
-Trenutno od slobodnih kapaciteta u Poslovnoj zoni „Ramići – Banja Luka“ nalazi se velika proizvodna hala koja je prvenstveno namijenjena prodaji u svrhu razvoja proizvodnih djelatnosti. Grad Banja Luka je u cilju realizacije investicionih projekata od posebnog značaja za lokalni ekonomski razvoj, omogućio pogodnosti pod određenim uslovima za prodaju ovog objekta – zaključili su iz resornog odjeljenja.
Takođe, do kraja 2019. godine potencijalnim investitorima biće ponuđena još jedna grinfild lokacija u površini od 7.844 m2 u Poslovnoj zoni „Ramići – Banja Luka“.

Izvor: Grad Banja Luka