Uručeni sertifikati iz oblasti kontrolinga

Polaznicima obuke iz kontrolinga, koji su uspješno položili završni ispit, danas su u prostorijama Razvojne agencije Republike Srpske uručeni sertifikati. Obuku, koja je uklјučivala pet modula, a koju je završilo devet polaznika, Agencija je realizovana u okviru Evropske mreže preduzetništva, u saradnji sa Međunarodnim udruženjem kontrolera ICV InternationalControllerVerein.
Direktor Razvojne agencije Republike Srpske Marinko Đukić čestitao je kandidatima koji su stekli sertifikat istakavši da su polaznici ranije održanih obuka bilik zadovolјni kvalitetom obuke i stečenim znanjem. On se interesovao kakve utiske nose ovogodišnji kandidati, kako bi se u narednom periodu unaprijedio kvalitet ove edukacije, ali i organizovale neke druge u skladu sa potrebama privrednih subjekata u Republici Srpskoj.
Bojana Kurešević iz preduzeća „Modriča šped“ iz Modriče zahvalna je Razvojnoj agenciji Republike Srpske na prilici da učestvuje u edukaciji iz oblasti kontrolinga.

„Hvala i predavaču koji je sa nama nesebično dijelio svoje znanje i pomogao nam da riješimo probleme u našim firmama. Jako puno sam proširila svoje znanje. Koliko god da sam mislila da imam znanje iz nekih oblasti sad sam vidjela koliko ih nemam. Iskustvo i znanje koje sam ovdje stekla pomoglo mi je da riješim neke situacije u svojoj firmi, ali i mojim saradnicima. Imam puno spolјnih sradnika kojima sam kroz savjete i sigestije pomogla da i oni pobolјšaju svoje poslovanje“, kaže Bojana.

Stečenim znanjem zadovolјan je i Bojan Gajić iz bijelјinske kompanije „Megadrvo“.

„Naša firma je mlada i razvijamo se veoma brzo. Imamo već preko 260 zaposlenih i nama je jako potrebno da zaposleni na određenim pozicijama imaju određena znanja i iskustva koja mogu pomoći pri radu, kontroli i napredovanju same firme. Kontroling nam pomaže u otkrivanju određenih problema prije nego što se dese. Problem će se uvijek otkriti, ali ako se otkrije kasno onda je to još veći problem“, rekao je Bojan. 

Ovo je druga godina da RARS organizuje obuku u oblasti kontrolinga. Prošlogodišnju obuku prošlo je 10 predstavnika preduzeća.
Kontroling je njemačka metodologija upravlјanja preduzećem kojom se prikuplјaju poslovne informacije neophodne rukovodiocima za donošenje kvalitetnih odluka kao što je izrada budžeta, strateško planiranje, obračun troškova i učinaka, interno informisanje i izvještavanje, planiranje investiranja i dezinvestiranja, analiziranje poslovanja preduzeća, uvođenja elektronske obrade podataka, posebna istraživanja.