Uručeni certifikati za 23 mentora za mala i srednja preduzeća

Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić uručio je danas u Banjoj Luci certifikate mentorima za mala i srednja preduzeća koji su uspješno završili teoretski dio obuke. Obuka je organizovana u okviru projekta „Uspostavljanje i promocija mentoring usluga malih i srednjih preduzeća u zemljama Zapadnog Balkana – faza 2“ koji podržava Japanska agencija za međunarodnu saradnju, a provodi Agencija. Projekat je pokrenut prošle godine, a trajaće tri godine.
Đukić je istakao da su teoretski dio obuke, koji je održan tokom februara i marta, uspješno završila 23 polaznika iz lokalnih razvojnih agencija i lokalnih zajednica širom Srpske i da je riječ o prvoj generaciji mentora.  
– Mentori su stručnjaci koji uspostavljaju dijagnozu problema  u preduzeću, a zatim sa menadžmentom rade na rješavanju tog problema. Krajnji cilj je da se poboljša razvoj preduzeća – rekao je Đukić.
On je pojasnio da je praktični dio obuke u preduzećima planiran za jesen, a javni poziv preduzećima za iskazivanje interesa za mentorstvo, biće raspisan tokom aprila. Projektom se želi uspostaviti kontinuirana mentorska podrška preduzećima u Republici Srpskoj.  
Đukić je rekao da su treneri koji su obučavali polaznike u Srpskoj dali veoma visoke ocjene i da su naveli da je ovo najkvalitetniji sastav polaznika u četiri zemlje u kojim se sprovodi ovaj projekat.


Predstavnik Japanske agencije za međunarodnu saradnju Masaši Jamanaka istakao je da je jedinstvenost ovog projekta u tome što je nefinansijski i predstavlja tehničku podršku.
– Japan je ostrvska zemlja koja nema dovoljno resursa kao što su nafta ili gas, ali posjeduje znanje. To je naše bogatstvo. Mi shvatamo koliko je važno prenijeti to znanje – istakao je Jamanaka.
On je izrazio zadovoljstvo što se metodologija mentorske podrške malim i srednjim preduzećima može predstaviti i primijeniti i u Republici Srpskoj.


Među polaznicima obuke bio je i direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća grada Trebinje Dražen Bošković koji je naglasio da je ovaj projekat novi koncept podrške sektoru malih i srednjih preduzeća u Srpskoj.
– Kroz ovaj projekat ojačani su kapaciteti lokalnih razvojnih agencija jer su predstavnici ovih agencija usvojili nova znanja i vještine koje će moći da primijene direktno na terenu, kako sa početnicima u poslovanju, tako i sa zrelim malim i srednjim preduzećima – rekao je Bošković.
Dodatni benefit, kaže Bošković, je u tome što je produbljena saradnja sa Republičkom agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća i što su ostvareni i značajni kontakti sa predstavnicima regionalnih razvojnih agencija iz Srbije koji su prenijeli svoja iskustva jer Srbija već sprovodi ovu metodologiju 10 godina.