Unapređenje kvaliteta srednjeg stručnog obrazovanja prema potrebama privrede

Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća podržala je kroz program „Prilika plus“, koji finansira Vlada Švajcarske, organizaciju stručne konferencije koja je danas počela u Banjoj Luci, a čiji je cilj da unaprijedi kvalitet stručnog obrazovanja u skladu sa potrebama privrede. Konferenciju pod nazivom “Standardi zanimanja i standardi kvalifikacija kao veza tržišta rada i obrazovnih programa” organizovalo je Ministarstvo prosvjete i kulture u saradnji sa Ministarstvom rada i boračko-invalidske zaštite. Okupila je predstavnike resornih ministarstava, obrazovnih institucija, privrednike, te agencije i udruženja zainteresovana za sistemsko rješavanje najvećeg problema koji muči poslovnu zajednicu, a to je nedostatak stručnog kadra.
U tom kontekstu, nadležne institucije u Republici Srpskoj u saradnji sa sektorom privrede počinju izradu standarda zanimanja i kvalifikacija, odnosno popisa poslova koje pojedinac obavlja u određenom zanimanju i kompetencija potrebnih za njihovo uspješno obavljanje.

Konferenciju je otvorio ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević rekavši da bi iz ove saradnje trebalo da se dođe do modernijih nastavnih planova i programa u skladu sa onim što privrednici zahtijevaju da budući radnici znaju. 
– Privrednici najbolje poznaju koje kompetencije radnik treba da posjeduje da bi radio u određenom poslu – rekao je Malešević dodavši da je u planu razvijanje standarda zanimanja i kvalifikacija u strukama mašinstvo i obrada metala, šumarstvo i obrada drveta, poljoprivreda i prerada hrane, ugostiteljstvo i turizam i tekstilstvo i kožarstvo. 
Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Milenko Savanović ocijenio je da je u Srpskoj posljednjih 25 godina školovan kadar koji nije mogao naći zaposlenje, te da školstvo treba pratiti potrebe privrede koja diktira razvoj i standard stanovništva. 
– Vrijeme koje je pred nama zahtijeva brze promjene i reformu koja je nezaobilazna u obrazovanju, što podrazumijeva vezu između obrazovanja i privrede koja treba da iskaže potrebne profile zanimanja – rekao je Savanović. 
On je poručio da je Vlada Republike Srpske opredijeljena da školuje kadar koji je potreban privredi i da se realni sektor rastereti fiskalnih nameta, a plata radnika poveća. 


Predstavnik Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Momir Širko iz kaže da se kroz naglasio je da Agencija kroz program “Prilika plus” pokušava približiti sektor privrede i obrazovanja unapređenjem kvaliteta praktične nastave u srednjim stručnim školama. 
– Nastavni planovi i programi su jedna od stvari koje je potrebno mijenjati u smislu da odgovaraju i privredi i učenicima. Da učenici budu u mogućnosti da lakše dođu do posla jer će taj posao obavljati bolje, a poslodavci će dobiti radnu snagu koja će moći da odgovori osnovnim zahtjevima radnog mjesta – rekao je Širko. 
Nakon uvodnih obraćanja svih aktera u ovom procesu uslijedila je prezentacija eksperta iz Hrvatske i kratka diskusija, a za sutra je predviđen rad sektorskih grupa na razvijanju standarda zanimanja i kvalifikacija.