U Sarajevu razgovarano o mogućnostima i načinima unapređenja srednjeg stručnog obrazovanja kroz realizaciju programa „Prilika plus“

U okviru aktivnosti programa „Prilika plus“ koji provodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, u Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo 21.04.2015. održan je sastanak o temi “Mogućnosti i načini unapređenja srednjeg stručnog obrazovanja u Kantonu Sarajevo kroz realizaciju projekta “Prilika plus”.

Zajednički stav učesnika sastanka je da su nastavni planovi i programi u školama zastarjeli, te da ih treba revidirati i mijenjati. Kako je istaknuto, u proces reforme nastavnih planova i programa potrebno je, uz nadležne institucije u javnom sektoru, uključiti i poslodavce iz privatnog sektora kako bi se definisale nadležnosti koje oni traže od zaposlenika.


Sastanku su, pored članova tima programa “Prilika plus” i resornog ministarstva u Kantonu Sarajevo, prisutvovali i direktori srednjih stručnih škola, te predstavnici Vijeća roditelja osnovnih i srednjih škola, Udruženja direktora osnovnih škola u Kantonu Sarajevo, Sindikata srednjeg obrazovanja Kantona Sarajevo, Zajednice srednjih škola Kantona Sarajevo i Porodičnog savjetovališta.