U Sarajevu održan Regionalni sajam učeničkog preduzetništva

Na Regionalnom sajmu učeničkog preduzetništva, koji je održan danas u sarajevskom hotelu ”Holivud”, predstavljene su 132 učeničke kompanije iz Trebinja, Ljubinja, Foče, Pala, Goražda, Lukavca, Srebrenika, Srebrenice, Kalesije, Zvornika i Žepča.
Sajam organizuje Program učeničkog preduzetništva u BiH i Program poslovnih inovacija /BIP/ koji finansira Ambasada Norveške u BiH u iznosu od 36.000 evra na godišnjem nivou, a partner u projektu je i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća.
Koordinator BIP programa u BiH Silba Ajdarov rekla je da su regionalni sajmovi održani u dva dijela, u koji je uključeno 29 škola iz BiH, 49 nastavnika i 1 000 učenika koji su oformili 200 kompanija.
– Učenici su vodili kompaniju godinu dana, od razrade poslovne ideje, preko pravljenja svog proizvoda, traženja kupaca, konkurencije i u jednom trenutku našeg programa dobili su maksimalno 200 evra da naprave taj svoj proizvod koji su usavršavali do ovog sajma i sad imaju pravo da izlože svoje proizvode i naravno da ih prodaju – rekla je Ajdarova.
Ambasador Norveške u BiH Jan Bratu izjavio je na svečanom otvaranju sajma da norveška Vlada već nekoliko godina podržava ovaj projekat, koji se bavi sa dva veoma važna elementa – jedan su mladi ljudi, a drugi preduzetništvo i rad.
– Veoma je važno povezivanje mladih ljudi, njihove kreativnosti i motivacije sa vještinama i sposobnostima koje su potrebne za preduzetništvo – rekao je Bratu.
On je istakao da je nagrada simbolična, ali da su nagrade zapravo dolasci na regionalne sajmove, te da ono što u osnovi stoji iza ovog programa jeste što učenici steknu određena znanja iz preduzetničke oblasti. (SRNA)