U Prijedoru prezentovan 4. javni poziv za sredstva iz Čelendž fonda

Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća u saradnji sa Agencijom za ekonomski razvoj grada Prijedora “Preda-PD” prezentovala je danas u Prijedoru četvrti javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava iz programa “Čelendž tu čejndž” (Challenge to Change) poslovnim subjektima sa inovativnim poslovnim idejama koje mogu dovesti do održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH.
Program “Čelendž tu čejndž” sprovode Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća Republike Srpske i Sarajevska regionalna razvojna agencija /SERDA/, a finansijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju /Sida/, Ambasada Švedske u BiH. 
Rukovodilac Odjeljenja za pripremu i sprovođenje projekata u Republičkoj agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća Mićo Stanojević naglasio je da se poziv odnosi na proizvode ili usluge koji mogu dovesti do smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH. 
“Fond uspostavljen u okviru programa raspolaže sa tri miliona evra i od toga je indikativni iznos za četvrti poziv 800.000 evra. Maksimalan iznos grant sredstava za startape (od konvencionalnih poljoprivrednih gazdinstava do privrednih društava), koji su registrovani od 6 mjeseci do dvije godine, iznosi 10.000 evra, a za mikro, mala i srednja preduzeća do 250 zaposlenih starija od 24 mjeseca do 30.000 evra”, potvrdio je Stanojević. 
On je naglasio da aplikanti moraju obezbijediti i minimalno vlastto učešće u iznosu od 50 odsto vrijednosti projekta. 
“Period provođenja projekta je do 12 mjeseci, a kriterijumi koji su bitni za aplikante je da ideja mora biti inovativna, izvodljiva i održiva nakon realizacije projekta, kao i da ima društvenu korist i to su elementi koji se ocjenjuju”, rekao je Stanojević. 
Prijava na četvrti poziv traje do 16. jula. 
“Poznati su rezultati prva dva poziva, gdje je bilo 58 uspješnih korisnika granta, dodijeljeno je 1,3 miliona evra bespovratnih sredstava i omogućeno je otvaranje 300 novih radnih mjesta, dok je treći poziv u procesu ugovaranja, pa još nema zvaničnih rezultata”, istakao je Stanojević. 
Prisutna preduzeća i preduzetnici su tokom današnje prezentacije dobili osnovne smjernice o uslovima i načinu prijave na ovaj javni poziv.