U Laktašima otvorena fabrika za proizvodnju hemijskih sredstava

Predsjednik Vlade Republike Srpske Aleksandar Džombić otvorio je danas u Trnu kod Laktaša pogon preduzeća “Rekal” DOO Banja Luka za proizvodnju hemijskih sredstava, koja se koriste za mašinsko pranje i čišćenje.
Pogon je otvoren zahvaljujući kreditnim sredstvima Investiciono-razvojne banke RS u iznosu od 500.000 KM i švedskog investitora koji ulaže oko milion KM.
Ovaj pogon će u početku na jednoj proizvodnoj liniji za punjenje deterdžentima kanistera kapaciteta od pet do 200 litara, zapošljavati desetak radnika. Na svečanosti puštanja u rad ovog pogona, Džombić je rekao novinarima da je u pitanju je značajna investicija, kako za opštinu Laktaši, tako i za cjelokupnu RS.
– Vlasnici imaju namjeru da još investiraju u proširenje proizvodnih kapaciteta, a u tome neće izostati ni podrška Investiciono-razvojne banke RS – rekao je Džombić.
On je naglasio da na podršku Vlade RS i IRB-a mogu da računaju i drugi, domaći i strani investitori i kompanije, te podsjetio da je IRB za tri godine plasirala oko 700 miliona KM kredita u proizvodnju i proizvodne usluge, a sredstva su obezbijeđena i za narednu godinu.
Direktor preduzeća “Rekal” Banja Luka Dragan Stokuća rekao je da je, nakon osmogodišnje saradnje sa švedskim partnerom, kompanija koja se bavila trgovinom otvorila vlastiti pogon za proizvodnju hemijskih sredstava koji su potpuno ekološki, biorazgradivi i njihovo korišćenje je dozvoljeno u cijeloj EU.
– Naredni korak je otvaranje pogona za punjenje kanistera od jednog do pet litara automatskom punilicom, koja bi zapošljavala dodatnih deset radnika – rekao je Stokuća.
On je naglasio da se sirovine nabavljaju iz zemalja regije i EU i dodao da proizvode “Rekala” koriste veliki hoteli i restorani u zemljama bivše Jugoslavije. (SRNA)