U Bijeljini održana javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja MSP i preduzetništva u RS

U Bijeljini je danas održana nova javna rasprava o Nacrtu strategije razvoja malih i srednjih preduzeća i preduzetništva u RS za period 2011.-2013. godina koju su organizovali Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS, Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i Privredna komora RS.

Govoreći o Nacrtu, direktor Republičke agencije za razvoj MSP, Slobodan Marković, naglasio je da mala i srednja preduzeća čine 99,6 odsto ukupne privrede u Republici Srpskoj i pune oko 70 odsto republičkog budžeta, zbog čega se i treba fokusirati na njihov razvoj.
On je dodao da nova strategija obuhvata ono što nije urađeno, a bilo je definisano prethodnom strategijom, s ciljem povećanja konkurentnosti MSP kao i finalizaciju instrumenata i alata za pomoć razvoju malih i srednjih preduzeća: Investiciono-razvojna banka, Garantni fond i ostale infrastrukture kao što su inkubatori, trening centri, lokalne razvojne agenije, republičke agencije i naravno programi podsticaja koji postoje u raznim ministarstvima.
Pomoćnik ministra idustrije, energetike i rudarstva RS, Milan Cvijić, izjavio je da su u okviru Evropske povelje za mala i srednja preduzeća razvijane infrastruktura i strategije koje će raditi na ovoj kategoriji preduzeća.
– Ova strategija se naslanja na strategiju lokalne samouprave i mnoge druge koje je Vlada RS usvojila, kao što je strategija povećanja izvoza i privlačenja stranih investicija – naveo je Cvijić.
On je dodao da je neophodno realizovati nekoliko strateških ciljeva kako bi se ostvarila konkurentnost u regionu i kako bi bili vodeći u BiH iz oblasti malih i srednjih preduzeća, kao što je izgradnja opština i njihovo privlačenje stranih investicija te izgradnja infrastrukture koja bi za to bila pogodna, zatim razvoj poslovnih zona i udruživanje u klastere koji poboljšavaju konkurentnost i drugi ciljevi.