U Banjoj Luci otvoren međunarodni sajam poljoprivrede „AGROS 2011“

Predsjednik Vlade Republike Srpske, Aleksandar Džombić, otvorio je danas u Banjoj Luci 15. međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije “Agros 2011”, na kojem će u narednih pet dana učestvovati više od 100 izlagača iz regiona i Evrope.
Džombić je rekao da činjenica da se ovaj sajam održava 15. put dovoljno govori o opravdanoj potrebi ove manifestacije kako za poljoprivredne proizvođače iz RS, tako i iz inostranstva.
On je dodao da poljoprivreda mora biti strateška odrednica razvoja društva RS i da kontinuirano ulaganje u poljoprivredu posredstvom subvencija i drugih podsticaja predstavlja direktnu podršku Vlade RS, da bi poljoprivrednici postali značajan zamajac privrednog razvoja RS.
Premijer Srpske je istakao da će dobijanjem statusa kandidata za članstvo u EU domaćoj privredi biti otvorena peta komponenta pretpristupnih fondova, što će predstavljati i značajan finansijski stimulans ruralnog razvoja.
Komercijalni direkor Banjalučkog velesajma Goran Sajić rekao je da će na sajmu učestvovati izlagači iz BiH, Srbije, Crne Gore, Hrvatske, te Italije, Austrije, Francuske i Njemačke.
Prema njegovim riječima, u toku sajma biće organizovani okrugli stolovi i stručna predavanja u oblasti ratarstva i stočarstva, dok će krunski dio manifestacije predstavljati stočna izložba.
Sajić je najavio i bilateralne sastanke domaćih proizvođača sa delegacijom od 20 kompanija iz Privredne komore Niš. (SRNA)