U Banjoj Luci održana prezentacija o temi „Žene u preduzetništvu“

U okviru „Globalne sedmice preduzetništva“, Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, u saradnji s Gradskom razvojnom agencijom CIDEA Banja Luka, organizovala je danas u Banjoj Luci prezentaciju o temi „Žene u preduzetništvu“. Osim predstavnika relevantnih institucija, prezentaciji su prisustvovale i žene preduzetnice sa područja banjolučke regije.
Predstavnici Gradske razvojne agencije predstavili su ovom prilikom projekat „Žene ženama“ kojim je obezbijeđena edukacija za 26 mladih žena preduzetnica sa područja Banje Luke za pokretanje vlastitog biznisa. Jedan broj polaznica već je registrovao vlastitu djelatnost, a ova obuka pomoći će im da steknu sposobnosti za održanje i dalji razvoj posla. Vrijednost projekta je  30.000 KM.
Predstavnica Udruženja žena preduzetnica, Gordana Lihović, rekla je da je ovo prvi put da institucije RS podržavaju žensko preduzetništvo, te da će edukacijom članice Udruženja biti mentori ženama do 30 godina koje žele da pokrenu vlastiti posao. Ona je dodala da žensko preduzetništvo predstavlja posebnu kategoriju, jer su različiti uslovi pod kojima žene pokreću biznis u odnosu na muškarce, s obzirom da su više okrenute uslužnim ili niskobudžetnim djelatnostima.
– Prema posljednjim istraživanjima u BiH 2004. godine, učešće žena u privatnom preduzetništvu je između 25 i 35 odsto, ali je mnogo bitniji kvalitet ženskog biznisa nego kvantitet – istakla je Lihovićeva.
Svoje aktivnosti u kontekstu poboljšanja položaja žena u preduzetništvu predstavila je i Područna privredna komora Banja Luka i Džender centar Vlade RS.