U Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu održani seminari o razvoju poslovnih zona

Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća u saradnji sa Njemačkom organizacijom za tehničku saradnju GIZ, organizovala je juče i danas u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu seminar o temi „Braunfild konverzije u cilju razvoja poslovne infrastrukture“ namijenjen predstavnicima lokalnih zajednica koji su zaduženi za poslove uspostavljanja i razvoja poslovnih zona. Seminar je vodio Zrinski Pelajić, ekspert za investicionu promociju. Pomoćnik ministra industrije, energetike i rudarstva RS, Milan Cvijić, rekao je da resorno ministarstvo ove godine ima na raspolaganju 20 miliona KM za pomoć izvoznicima i da će u okviru te stavke biti obezbijeđena i sredstva za pomoć razvoju poslovnih zona. On je naglasio da će lokalne zajednice biti nosioci izgradnje poslovnih zona, jer su njima najdostupniji imovina i objekti koji više nisu u upotrebi, a prvi korak je izrada studija izvodljivosti o objektima koji se mogu konvertovati u poslovne.
Mićo Stanojević, viši stručni saradnik u Republičkoj agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća, podsjetio je da je braunfild konverzija pokrenuta u opštini Prijedor na lokaciji fabrike “Celpak”, dok je u pripremi projekat razvoja poslovne zone u Mrkonjić Gradu, na vojnom objektu “Kula”. U Banjoj Luci braunfild lokacija je fabrika „Unis“ u Ramićima, kao i grinfild koji će se proširiti na 150 hektara.
– Sada smo u fazi pripreme i izrade mapiranja i rangiranja lokacija, a sljedeći korak je obezbjeđenje finansiranja – rekao je Stanojević.
Predstavnik Agencije za ekonomski razvoj opštine Prijedor, Bojan Jojić, rekao je da je u industrijskoj zoni “Celpak” u Prijedoru pripremljen plan parcelizacije, a uglavnom je riječ o braunfild lokaciji. On je dodao da je industrijska zona “Celpak” jedna od pet lokacija koje su prostornim planom opštine predviđene za poslovne zone, te da je jedan dio poslovne zone “Celpak” privatizovan putem stečajnog postupka.
 – Nedavna posjeta predsjednika Vlade RS Prijedoru rezultirala je time da je prenos vlasništva sa Vlade na opštinu doveden do kraja, što bi značilo da može početi konkretna realizacija ovog projekta – rekao je Jojić.