Trebinjski privrednici zainteresovani za grant sredstva

Veliki broj trebinjskih preduzeća prisustvovao je juče prezentaciji prvog javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava iz Challenge fonda koju je organizovala Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća (RARS) u saradnji sa Agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća Grada Trebinja.

Grant sredstva su obezbijeđena kroz „Challenge to Change“ projekat koji provode RARS i Sarajevska regionalna razvojna agencija (SERDA), a finansijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju – Sida/Ambasada Švedske u Bosni i Hercegovini.

-Javni poziv otvoren je za startape i mala i srednja preduzeća. Iznos granta namijenjen početnicima u biznisu je do 10.000 evra, a za mala i srednja preduzeća do 30.000 evra uz vlastito učešće aplikanata od minimalno 50% – istakao je  Marko Kakuća, predstavnik RARS-a.

On je pojasnio da je u okviru projekta predviđeno šest javnih poziva, kao i da fond raspolaže sa 2,3 miliona evra. Sredstvima će biti podržane inovativne poslovne ideje, proizvodi  ili usluge koje mogu dovesti do smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH.  

Direktor Agencije za razvoj MSP grada Trebinja Dražen Bošković izrazio je spremnost ove agencije da potencijalnim aplikantima sa područja Hercegovine pruži neophodnu tehničku podršku prilikom prijave na javni poziv.

Predstavnica poljoprivredne zadruge „Smokvica“ Ljiljana Čičković istakla je da je ovo odlična podrška privrednicima u realizaciji njihovih ideja kao i da će iskoristiti priliku da konkurišu za ova sredstva.