Svečano otvoren Centar za posjetioce Pecka

Novoizgrađeni Centar za posjetioce Pecka, koji se nalazi na području opštine Mrkonjić Grad, svečano je otvoren u srijedu, 10. juna 2015. godine. Centar je izgrađen u okviru projekta  „Žitni put, Kupa – Sava“ koji finansira  Evropska unija u okviru IPA programa prekogranične saradnje „Hrvatska – Bosna i Hercegovina 2007-2013”, a koji se provodi na području sjevero-zapadne BiH i centralne Hrvatske. Vrijednost projekta je 655.352,13 evra.

Projekat provode Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća i Opština Pokupsko (Hrvatska), a partneri su još i Turistička organizacija Republike Srpske i Udruženje za podršku održivom razvoju „Zelene staze“ (BiH), te Grad Karlovac, Karlovačka županija, Razvojna Agencija Karlovačke županije, turističke zajednice Sislačko-moslovačke i Brodsko-posavske županije i udruženje „Zvono uz Kupu“ iz Hrvatske.

Krajnji cilj projekta je da kreiranjem novog turističkog proizvoda i promocijom jedinstvene turističke regije doprinese stvaranju povoljnijih uslova za život u obje države. Realizacija projekta počela je 2013. godine, a završava se u junu 2015. godine.

Neke od značajnijih aktivnosti u okviru projekta su izgradnja žitne lađe – turističkog broda koji će ploviti Kupom i Savom, izgradnja manje turističke infrastrukture na tri lokacije u BiH, te kreiranje zajedničkog marketinga i promocija projektnog područja.

Nakon svečanog otvaranja centra, organizovan je izlet na izvore rijeke Sane gdje je, u okviru istog projekta, postavljen turistički mobilijar. Svečanom otvaranju su prisustvovali brojni turistički radnici iz regiona.

Centar za posjetioce Pecka smješten je u adaptiranoj staroj školi u mjestu Gornja Pecka, opština Mrkonjic Grad. Direktno je povezan s lokalnim atrakcijama kao što su izvori rijeke Sane udaljeni šest kilometara i najveće penjalište na prirodnoj stijeni u BiH koje je udaljeno samo dva kilometra.

Takođe, cijelo područje ima veliki kulturno istorijski značaj, a veoma blizu se nalaze i izvori Plive i Janja, te brojne visoke planine Krajine.

Uz pružanje informacija posjetiocima Centar je početna i povratna tačka za izlete na Sanu, boravak na penjalištu, vožnju biciklima ili sastanak s vodičima. Tu se nalazi i odgovarajuća infrastruktura, parking mjesta za posjetioce kao i ugostiteljski sadržaji. Centar za posjetioce Pecka, objedinjuje nekoliko turističkih usluga na jednom mjestu, a Centrom upravlja udruženje Zelene staze – Greenways.