Spremni za radna mjesta

Učenici ugostiteljskog zanimanja JU SŠC “Petar Kočić” Zvornik, smjer kuvar, juče su u restoranu Motela “Central” položili praktični dio maturskog ispita i tom prilikom pokazali umijeće u pripremi predjela, glavnih jela i deserta, a kompletan meni je osim školskoj komisiji bio izložen za degustaciju gostima. Sve pripreme, kao i namirnice za pripremanje hrane učenicima su obezbijeđeni kroz projekat “Praktična nastava na radnom mjestu”. Projekat se realizuje u okviru Programa „Prilika Plus“ kojeg podržava Vlada Švajcarske a provodi Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća (RARS), dok je Gradska razvojna agencija Istočno Sarajevo (RAIS)  partner za Sarajevsko-zvorničku regiju.


Direktor agencije, Mladenka Pandurević istakla je da je izvođenje praktičnog dijela maturskog ispita vid promotivnih aktivnosti projekta čiji je značajan dio već realizovan.
– U okviru sporazuma sa lokalnom upravom, školom i ugostiteljskim objektima gdje učenici izvode praksu, obezbijeđena je edukacija za zaposlene kako bi pravilno pratili izvođenje praktične nastave. Danas smo vidjeli koliko su ova djeca naučila, a posebno mi je zadovoljstvo da su čelni ljudi Grada Zvornika mogli da vide šta učenici znaju, odnosno da su kvalifikovani za posao – rekla je Pandurevićeva i dodala da će početkom naredne školske godine biti završen i drugi dio projekta u okviru kojeg će škola dobiti opremu za izvođenje praktične nastave.


Direktor JU SŠC “Petar Kočić” Biljana Pisić istakla je da je ovaj vid interaktivne praktične nastave pokazatelj da se nastava ne mora izvoditi samo u učionici.
– Drago mi je da su učenici pokazali da su tokom školovanja naučili sve što je potrebno za rad u jednom restoranu na mjestu kuvara. Mi se trudimo da svake godine kroz ovakve aktivnosti afirmišemo zanimanje kuvar jer svi ovi učenici imaju sigurno zaposlenje nakon završetka školovanja. Stoga i ne čudi da smo imali veliko interesovanje prošle godine za ovo zanimanje, a u planu nam je da ove godine, ako budemo imali interesovanje za dva odjeljenja, pošaljemo zahtjev resorsnom ministarstvu za dodatni upis i drugog odjeljenja kuvara – rekla je Pisićeva, koja se posebno zahvalila Draganu Božoviću, vlasniku Motela “Central” koji im je besplatno ustupio restoran za izvođenje praktičnog dijela ispita iz kuvarstva.


Izvođenju interaktivnog polaganja praktičnog dijela ispita prisustvovali su profesori JU SŠC “Petar Kočić” Zvornik, članovi Školskog odbora, predstavnici Gradske uprave, predstavnici Programa Prilika Plus, Gradske razvojne agencije Istočno Sarajevo, te predstavnici ugostiteljskih objekata kao potencijalnih poslodavaca i drugi gosti.