Spremni za pripremu i provođenje projekata

Nova grupa od 10 polaznika uspješno je završila obuku iz oblasti identifikacije, pripreme i provođenja razvojnih projekata koju je Razvojna agencija Republike Srpske organizovala protekle sedmice u Banjoj Luci. U trodnevnoj obuci učestvovalo je 10 polaznika, predstavnika opština Laktaši, Istočni drvar i Jezero, zatim lokalne razvojne agencije iz Srpca i Zantasko-preduzetničke komore Republike Srpske.
Cilj obuke je jačanje kapaciteta zaposlenih u jednicama lokalne samouprave i lokalnim razvojnim agencijama, kao i drugim insttucijama i organizacija koje žele provoditi projekte.
– Nakon obuke, jedinice lokalne samouprave i institucije dobijaju osposobljen kadar, koji u skladu sa potrebama, samostalno ili u projektnom timu, može da identifikuje i razvija projektne prijedloge i kandiduje ih prema različitim donatorskim organizacijama i institucijama – rekla je Marica Berić, rukovodilac Odjeljenja za strateško planiranje razvoja MSP i preduzetništvau Razvojnoj agenciji Republike Srpske.
Ona je istakla da je Agencija zadovoljna rezultatima 17 obuka koliko ih je od 2015. godine provedeno širom Republike Srpske. Obučeno je više od 300 polaznika iz preko 40 jedinica lokalne samouprave, a samo u ovoj godini provedeno je 6 obuka u Bileći, Bijeljini, Doboju, Istočnom Sarajevu, Prijedoru i Banjoj Luci.
U prošloj godini 19 jedinica lokalne samouprave realizovalo je 40 projekata u vrijednosti oko 8,5 miliona KM koji su se odnosili na oblast malih i srednjih preduzeća i lokalni ekonomski razvoj.
Marijana Knežević iz Zanatsko-preduzetničke komore Srpske rekla je da je ova komora u projektu Razvojne agencije vidjela veliku priliku da samostalni preduzetnici, kao i komercijalna gazdinstva unaprijede svoj rad.
– Imamo 21.000 samostalnih preduzetnika i to je ogroman potencijal koji treba da iskoristimo. Ovakva obuka će im omogućiti da što lakše izađu na tržište, a ovakvim projektima i obuke i pomoć u brendiranju nekih proizvoda, reklamiranju i komunikaciji – rekla je Kneževićeva.
Direktor Agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća opštine Srbac Vanja Šarić smatra da obuka predstavlja odličan način da malim i srednjim preduzećima budu obezbijeđeni izvori finansiranja za dalji razvoj.