Smanjenje opterećenja za realni sektor

Vlada Republike Srpske održala je juče u Banjaluci, 96. sjednicu na kojoj je, s ciljem smanjenja parafiskalnih nameta i opterećenja privrede, utvrdila prijedloge zakona o izmjenama i dopunama Zakona o posebnim republičkim taksama, Zakona o komunalnim taksama i Zakona o administrativnim taksama.
Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je na konferenciji za novinare, nakon sjednice, da će nakon usvajanja ovih zakona, koje je Vlada utvrdila po hitnom postupku, biti ušteđeno šest miliona KM.
“Navedena zakonska rješenja, čija primjena će biti od 1. januara, sastavni su dio budžeta i Ekonomske politike Srpske za narednu godinu i zato smo ih utvrdili po hitnom postupku. Cilj jeste smanjenje opterećenja na realni sektor, a što je i stav Vlade Republike Srpske”, rekao je predsjednik Vlade Višković.
On je istakao da je izmjenama i dopunama Zakona o posebnim republičkim taksama propisano smanjenje takse za 30 odsto u narednoj i u 2022. godini, s tendencijom da ova zakonska obaveza bude ukinuta.
“Izmjenama Zakona o administrativnim taksama predviđena je ušteda od milion KM. Izmjenama Zakona o komunalnim taksama biće ukinuto šest taksi koje nisu imale značajan finansijski uticaj. Ono što je najznačajnije odnosi se na oslobađanje plaćanja takse na isticanje naziva poslovnog subjekta za firme koje nisu PDV obveznici”, pojasnio je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.
On je rekao da je Vlada usvojila i Prijedlog odluke o stopama posebnih vodnih naknada.
“Do sada se plaćalo 0,01 KM po kubiku zahvaćene vode, a sada je prijedlog da se plaća 0,005 KM. Smanjenjem ove stope komunalna preduzeća će bez većih problema moći platiti naknadu”, istakao je predsjednik Vlade.
On je naveo da je produžen rok za korišćenje turističkih vaučera u iznosu od 100 KM do 31. decembra.
“Do danas je u Republici Srpskoj iskorišteno 22.000 turističkih vaučera, a rok za korišćenje vaučera produžen je do 31. decembra”, naglasio je predsjednik Vlade Radovan Višković.
On je ponovio da je Vlada Srpske pomogla Udruženje ugostitelja.
“Svi subjekti su bili uključeni u naše mjere koje smo preduzeli u aprilu i maju zbog smanjenog poslovanja. Neki su dobili plate, a neki plate i uplaćeni su im doprinosi i nisu tačni navodi da ništa nisu dobili”, rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković.
Ovom prilikom, predsjednik Vlade Višković je naveo da je Vlada Republike Srpske usvojila zajedničku izjavu sa Vladom Srbije koja će biti potpisana u Banjaluci prilikom posjete premijera Srbije Ane Brnabić.
On je ponovio da izgradnja zajedničkog energetskog objekta u gornjem slivu Drine ne znači privatizaciju “Elektroprivede Republike Srpske”.

Izvor: Vlada RS