Šest ponuda za investiranje u poslovnu zonu „Jadar“

Direktor Agencije za mala i srednja preduzeća Republike Srpske, Slobodan Marković, izjavio je danas da se na javni poziv za investiranje i pokretanje proizvodnje u poslovnoj zoni Karakaj, kod Zvornika, koja je smještena u bivšoj firmi drvne industrije “Jadar”, prijavilo šest tehnički ispravnih ponuda. Ponude su stigle od pet investitora iz RS, od kojih su dvije mješovite, odnosno imaju strane ulagače, dok je jedna iz Federacije BiH.
– Ponude će biti razmotrene kako bi se utvrdilo da li se uklapaju u strategiju ekonomskog razvoja Zvornika. Nakon toga biće odabrane one ponude koje ispunjavaju predviđene uslove -rekao je Marković i ocijenio da će na ovaj način biti stavljeno u funkciju tridesetak odsto prostora Poslovne zone.
Prema njegovim riječima, ova poslovna zona nije samo poslovna, već je i centar za razvoj preduzetništva na ovom mikroprostoru. U upravnoj zgradi biće smještene kancelarije za lokalni ekonomski razvoj i obuku onih koji žele da pokrenu proizvodnju, a ima i prostora za pomaganje i inkubiranje novih početnih poslovnih aktivnosti.
Podsjetivši da je Vlada RS kupila preduzeće “Jadar” u stečaju i dala ga na upravljanje republičkoj Agenciji za mala i srednja preduzeća i lokalnoj upravi, Marković je rekao da republička Vlada i lokalna zajednica otvaranjem poslovne zone omogućavaju jednostavniji, brži i jeftiniji pristup poslovnom prostoru zainteresovanih investitora.
Načelnik Zvornika, Zoran Stevanović, rekao je da će stavljanjem u funkciju poslovne zone biti otvoreno između 200 i 300 novih radnih mjesta.
Ističući da aktivnosti oko pokretanja zone traju već pola godine, Stevanović je rekao da predstoji postupak odabiranja najsolventnijih investitora koji će izgradnjom poslovnih objekata pokrenuti proizvodnju.
Stevanović je rekao da raspoloživi prostor poslovne zone iznosi 12.000 metara kvadratnih i da postoji sva potrebna infrastruktura za stavljanje ove zone u funkciju. (SRNA)