Sedam kompanija iz Srbije zainteresovano za ulaganje u Republici Srpskoj

Moja očekivanja od današnjeg sastanka su velika, jer očekujem konkretne dogovore o investiranju u pograničnom dijelu Republike Srpske i Srbije, u slobodnim zonama koje su formirane od Bratunca do Bijelјine, izjavio je premijer RS Radovan Višković.

Na sastanku u Privrednoj komori Srbije o mogućnostima ulaganja u RS Višković je rekao i da su predstavnici sedam kompanija koji su bili prisutni na sastanku izrazili konkretnu zainteresovanost za investiranje, da će s njima biti obavlјeni posebni razgovori, a za jednom kompanijom će biti potpisan ugovor o ulaganju.

Sastanku su prisustvovali predstavnici 40 srpskih kompanija, a Višković nije rekao s kojom će kompanijom biti potpisan ugovor, ali je naveo da ona već ima pogon za proizvodnju stambenih kontejnera u Srebrenici.

– Sada će napraviti fabriku za proizvodnju profila za te kontejnere u Bratuncu, u slobodnoj zoni pored mosta Bratolјub – rekao je Višković.

On je podsetio da je inicijativa za jačanje privredne saradnje Srbije i RS dogovorena prije godinu dana na sastanku sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

– Želјa nam je da na taj način u pograničnom području zaposlimo lјude i da ih zadžimo u njihovim mjestima, kako ne bi dolazili u Beograd, Novi Sad, Bijelјinu ili Banjaluku – objasnio je Višković.

Ministar finansija Srbije Sniniša Mali podsjetio je da je Srbija najveći investitor u RS, te naveo da je od 2019. godine 148 pravnih lica osnovano u RS, a da su osnivači firme iz Srbije.

– To nije mali broj, ali može to još bolјe i još više. Zato ovakvi skupovi služe – rekao je Mali uz ocjenu da privredno povezivanje i investicije ne mogu da se realizuju bez dobre infrastrukture i podsjetio je da Srbija i RS imaju zajedničke investicije u autopiteve, hidroelektrane i aerodrom u Trebinju.

Mali je pozvao kompanije iz Srbije da nastave da ulagažu u Srpsku.

Izvor: ba.ekapija.com