Savremeni kabinet za bolju praksu

Srednjoškolski centar „Nikola Tesla“ u Kozarskoj Dubici dobio je moderno opremljen  kabinet za hemiju zahvaljujući projektu „Praktična nastava na radnom mjestu“ koji kroz program „Prilika plus“ podržava Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća, a finansira Švajcarska Vlada. Projekat provodi Agencija za ekonomski razvoj PREDA – PD.
Za uređenje kabineta izdvojeno je 15 hiljada maraka. Nabavljen je  centralni radni sto  koji je okosnica izvođenja praktične nastave, te laboratorijska oprema i instrumenti pa se sada kvalitetno može izvoditi praktična nastava za učenika gimnazije, prehrambene, farmaceutske i fizioterapeutske škole.


Jedan od potpisnika projekta opremanja kabineta je i „Hemijska prerada kukuruza“.
-Naša inicijativa je bila da konačno spojimo privredu i školstvo, jer je potrebno da imamo obrazovane kadrove koji će sutra raditi u privredi – rekao je  direktor preduzeća HPK-a Jovica Šuman.
Projekt menadžer u agenciji “PREDA” Milena Gnjatović Simatović kazala je da je pored Kozarske Dubice u okviru ovog projekta opremljeno više školskih kabineta na području regije Prijedor, te da  ukupna vrijednost prve faze opremanja kabineta za praktičnu nastavu u regiji iznosi 154 hiljade maraka.
Koordinator za privatni sektor u Republičkoj agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća Momir Širko istakao je da je značaj ovog projekta u tome što učenici sada kada završe školovanje mogu odmah odgovoriti zahtjevima radnog mjesta. 
Profesor hemije Nada Ljubojević Lović rekla je da su djeca sada više zainteresovana za učenje jer su u prilici da učestvuju na vježbama na kojima primjenjuju sve ono što su prošli kroz teoriju.
Opremanje kabineta hemije ima  neprocjenjivu ulogu u savladavanju znanja iz ovog predmeta, a početkom naredne godine biće uređen i mašinski kabinet i radionica za izvođenje praktične nastave za  varioce  i automehaničare.