Saradnja sa ruskim preduzećima moguća i u okviru Evropske mreže preduzetništva

Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić upoznao je danas predstavnike privredne delegacije ruske regije Nižnji Novgorod sa mogućnostima saradnje u okviru Evropske mreže preduzetništva čije su članice i Republika Srpska i Rusija. On je goste iz Rusije pozvao na predstojeći «Forum o internacionalizaciji poslovanja Banja Vrućica 2019» koji će se održati 7. i 8. novembra u Tesliću, istakavši da je to odlična prilika za uspostavljanje direktne poslovne saradnje preduzeća iz Srpske i Rusije. Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća takođe je otvorena za sve druge oblike saradnje koji će unaprijediti razvoj privrede u Republici Srpskoj.
Sa ruskom delegacijom Đukić je danas razgovarao u okviru sastanka koji je organizovan u Vladi Republike Srpske povodom manifestacije “Dani Nižnjenovgorodske oblasti u Republici Srpskoj”, koji će trajati do ponedjeljka, 20. maja. Rusku delegaciju dočekali su ministar energetike i rudarstva Petar Đokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Zlatan Klokić, ministar privredei preduzetništva Vjekoslav Petričević i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić.
Ministar Đokić rekao je da je saradnja Srpske sa ruskom regijom Nižnji Novgorod moguća u metaloprerađivačkoj, automobilskoj i prehrambenoj industriji i proizvodnji medicinske i saobraćajne opreme. On je dodao da će ova posjeta podstaći privrednu saradnju Srpske i najrazvijenijeg industrijskog područja Ruske Federacije. 
Ministar privrede i preduzetništva Vjekoslav Petričević rekao je da je na sastanku bilo riječi o formiranju zajedničkih firmi koje bi nastupale na evropskom, kao i na tržištima u Rusiji i Srpskoj. 
“Bilo je govora i o otvaranju ruskih firmi u Srpskoj, pri čemu smo im predstavili uslove investiranja i pokretanja poslovanja”, dodao je Petričević. 
Ministar industrije, trgovine i preduzetništva regije Nižnji Novgorod Maksim Valerievič Čerkasov rekao je da postoji iskren interes za razvijanje saradnje sa Republikom Srpskom.
„Danas i sutra biće održani bilateralni sastanci naših preduzetnika i računamo da će rezultat tih sastanaka biti zaključivanje ugovora između preduzeća“, naglasio je Čerkasov. 
Generalni direktor Privredne komore Nižnjenovgorodske oblasti Ivan Razuvajev rekao je da postoji prilika za saradnju u poljoprivredi, automobilskoj i medicinskoj industriji, kao i ideja o pronalaženju zajedničkih tržišta, osnivanju preduzeća i pokretanja zajedničke proizvodnje. 
Direktor Međunarodne agencije za inovacije Jurij Smorodov, koji je i šef Kancelarije za poslovnu saradnju Srpske i Nižnjeg Novgoroda, ocijenio je da su potencijali za saradnju ogromni, kao i da su ruski privrednici došli sa konkretnim prijedlozima jer su upoznati o potencijalima Srpske.