Razvojne šanse RS u investicijama u infrastrukturu i energetiku

Ministarka finansija RS Zora Vidović izjavila je na Prvoj investicionoj konferenciji Investiciono razvojne banke RS održanoj u Laktašima da je optimista po pitanju ekonomskog oporavka Republike Srpske poslije pandemije, posebno rasta industrijske proizvodnje i spoljnotrgovinske razmjene, te da do kraja godine očekuje rast bruto domaćeg proizvoda za 4 do 4.5%.

U obraćanju tokom panela “Izazovi privređivanja u Republici Srpskoj”, ministarka je navela da izazovi stvaraju šanse, te da Republika Srpska može napraviti veći ekonomski napredak ukoliko se iskoriste postojeće prilike koje su stvorene tokom izazova koji je donijela pojava pandemije.

Ona je naglasila da osnovna vodilja treba da budu investicije i domaće i inostrane, izdvojiši oblasti infrastrukture, koja podiže na visi nivo kvalitet poslovnog ambijenta, energetiku, ali i tržište kapitala.

– Tržište kapitala postaje profitabilna oblast, stalna su kretanja kapitala, a Republika Srpska ima šansu da privuče fondove, zbog čega Ministarstvo finansija Republike Srpske intenzivno radi na izmjeni Zakona o tržištu kapitala koji je na dnevnom redu naredne sjednice Narodne skupštine- navela je ministarka Vidović, dodajući da bi to mogla biti šansa za nove investicije.

Govoreći o poslovnom ambijentu, ministarka je najavila da Vlada Republike Srpske pravi analize s ciljem da se od naredne godine smanji nivo opterećenja na plate i smanji siva ekonomija, te istakla da će do kraja godine biti zakonski regulisano i uvođenje novog sistema fiskalizacije po modelu Republike Srbije, kojim bi bio prevaziđen zastarjeli sistem i koji bi u znatnoj mjeri suzbio sivu ekonomiju.

-Kada bi bio smanjen nivo sive ekonomije, umjesto rasta od 2,1%, imali bi sigurno rast bruto domaćeg proizvoda za 3.5% – ocijenila je ministarka finansija, navodeći da su potrebne sistemske mjere za rješavanje izvora sive ekonomije, odnosno u pojavama neevidentiranja prometa i neprijavljivanja radnika.

Ministarka je dodala da problem predstavlja i neoporezivanje dividende, zbog čega dolazi do zloupotreba, a taj porez u Srbiji je oporezovan stopom 15%. Ona je dodala da će porez na dividendu biti usvojen istovremeno sa Federacijom BiH.