Razgovarano o ponudi i tražnji za uslugama akcelerator programa u Srpskoj


Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća organizovala je 25. januara 2019. godine u Banjoj Luci forum o temi „Ponuda i tražnja za uslugama akcelerator programa u Republici Srpskoj“.
Cilj foruma je da se identifikuju mogućnosti za uspostavljanje i provođenje akcelerator programa u Republici Srpskoj i da se dobiju što kvalitetnije preporuke i smjernice za izradu strateškog dokumenta za razvoj ovog vida podrške početnicima u poslovanju u Dunavskoj regiji.
Na forumu su učestvovali početnici u poslovanju, predstavnici malih i srednjih preduzeća i svih relevantnih institucija i organizacija koje pružaju finansijsku i nefinansijsku podršku početnicima u poslovanju.
U uvodnom dijelu foruma predstavljen je pregled ponude usluga za razvoj akcelerator programa u Republici Srpskoj, a zatim su pobjednici prvog i drugog akcelerator pilot programa predstavili svoja iskustva iz programa i ukazali na potrebe početnika u poslovanju za programima akceleracije i neusklađenost ponude i tražnje.
Forum je organizovan u okviru projekta „Razvoj akceleratora za obezbjeđenje boljeg pristupa finansiranju za inovativna MSP“ – ACCELERATOR  i drugi je od tri događaja koji će biti organizovani u okviru ove projektne aktivnosti. 
Projekat sufinansira Evropska unija iz sredstava ERFD i IPA  fondova u okviru Dunavskog transnacionalnog programa i svrha mu je olakšavanje pristupa sredstvima za finansiranje inovacija kroz poboljšavanje institucionalnih uslova i vezanih instrumenata podrške za potrebe razvijanja usluga akceleracije i vezanog strateškog okvira za saradnju na regionalnom i programskom nivou.