Razgovarano o mogućnostima unapređenja praktične nastave u srednjim stručnim školama u Srpskoj

Predstavnici Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, koordinatori programa „Prilika plus“ razgovarali su danas sa ministrom prosvjete i kulture Republike Srpske Danetom Maleševićem o mogućnostima unapređenja praktične nastave u srednjim stručnim školama u Republici Srpskoj.

Ministru Maleševiću je ovom prilikom predstavlјen Izvještaj o obavlјenom istraživanju o provođenju praktične nastave u stručnim i tehničkim školama u Republici Srpskoj, koje je Agencija provela početkom ove godine, a čiji rezultati su višestruko korisni.

To je bila ocjena i ministra Maleševića, koji je naglasio važnost ovog istraživanja za cjelovitost slike, potreba i kapaciteta u srednjem stručnom obrazovanju u Republici Srpskoj i mogućnostima unapređenja uslova za provođenje kvalitetne nastave.

– Istraživanje je još jedan pokazatelј konkretnih potreba svake od srednjih sturčnih škola, spremnosti na saradnju preduzetnika kojima su potrebni određeni izlazni profili, ali i važan pokazatelј spremnosti i sposobnosti samih škola i njihovog rukovodstva za unapređenje organizovanja praktične nastave – rekao je ministar Malešević i dodao da je to u korist svih, učenika, nastavnog osoblјa, rukovodstva, preduzetnika, ali i cijele društvene zajednice. 

Na sastanku je razgovarano i o nastavku projekta koji podrazumijeva materijalno-tehničke i stručne intervencije  u određenom broju srednjih škola u Republici Srpskoj u kojima se obrazuje kadar za koji tržište rada pokazuje najveći interes. 

Pozitivno su ocijenjeni rezultati uspostavlјene saradnje Mašinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci sa Tehničkom školom u Banjoj Luci i Tehničkom školom u Gradišci, kao i rezultati „Obuke profesora praktične nastave srednjih tehničkih škola“. Ova obuka se provodi u okviru istog programa, a u saradnji sa partnerskim preduzećima i Mašinskim fakultetom Univerziteta u Banjoj Luci.