RARS učestvovao na “Balkan Venture Forum”-u u Tirani

U okviru projekta “Venture Initiative in the Balkan Europe” – VIBE, u kojem Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća učestvuje kao partner iz BiH, u Tirani je 14. i 15. novembra održan četvrti po redu “Balkan Venture Forum”. Riječ je o investicionom forumu koji je pružio priliku preduzetnicima iz regiona da se povežu sa međunarodnim investitorima i poslovnim partnerima.

Na forumu se predstavilo 28 preduzetnika iz regiona koji su nastojali da se povežu sa međunarodnim investitorima i poslovnim partnerima. Svi oni su svoje poslovne prijedloge predstavili međunarodnom žiriju nastojeći da ih ubijede zašto će njihova kompanija da postigne međunarodni uspjeh i zašto investitori treba da investiraju i pomognu im da ostavre svoje ciljeve. Pobjednicima je proglašeno sedam kompanija koje će nastaviti učešće na “European Venture Contest”, najvećem evropskom takmičenju za “high-tech” preduzetnike koji traže investicioni kapital. Kao dobitnici nagrade oni su automatski odabrani za prestižni “European Venture Summit” koji će se održati 9. i 10. decembra u Dizeldorfu. Samit je finale i tačka okupljanja za oko 120 nagađenih kompanija i više od 100 investitora rizičnog kapitala.

U okviru foruma održani su i govori i panel diskusije o tome kako pristupiti međunarodnim fondovima i izgraditi međunarodnu kompaniju. Istaknuto je kako je potreban određeni način razmišljanja, odlučnosti i stalno prilagođavanje za rast kompanije od ideje do međunadno konkurentnog biznisa.

Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća učestvovao je u radu foruma kao član međunarodnoig žirija i moderator jedne od panel diskusija.

“Balkan Venture Forum” organizuje “Balkan Unlimited”, fondacija posvećena unapređenju preduzetništva inovacija, rizičnog kapitala i partnerstva na Balkanu, “Crimson Capital”, međunarodni lider u razvoju novih tržišta i “Europe Unlimited”, najveća evropska mreža inovativnih kompanija i investitora rizičnog kapitala.

Tri prethodna foruma, održana u Skoplju, Beogradu i Sofiji okupila su preko 1.000 učesnika. Naredni forum biće održan u Republici Srpskoj u maju naredne godine.

“Balkan Venture Forum” jedan je od glavnih ciljeva projekta “Venture Initiative in the Balkan Europe” – VIBE, koji sufinansira Evropska unija u okviru Porgrama za transnacionalnu saradnju Jugoistočna Evropa.