RARS učestvovala na “Balkan Venture Forum” u Sloveniji

Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća učestvovala je na “Balkan Venture Forum”-u koji je održan 12. i 13. novembra u Novoj Gorici u Sloveniji. Riječ je o najvećem investicionom forumu na Balkanu čiji je cilj jačanje preduzetništva, podrška razvoju novih kompanija, povećanje investicija, ubrzanje pristupa finansijskim sredstvima i promocija komercijalizacije ulaganja na području cijelog Balkana.
Forum je bio odlična prilika za mala i srednja preduzeća, koja imaju inovativni potencijal, da se direktno susretnu sa svjetskim investitorima i pokušaju da obezbijede dodatno finansiranje svojih poslovnih ideja, ili da sklope poslovna partnerstva. Najuspješniji od njih predstaviće se krajem godine na najvećem tržištu ulagača u Evropi, u Dizeldorfu.
Osim takmičarskog dijela u kojem su mala i srednja preduzeća predstavljala svoje poslovne ideje stručnom žiriju, u okviru dvodnevnog događaja održano je više radnih sesija, predavanja, ali i sastanak donosioca odluka na kojem se razgovaralo o preduzetništvu i inovacijama.
Forum je jedan od glavnih ciljeva međunarodnog projekta “VIBE” u kojem je Republička agencija za razvoj MSP jedan od partnera, a sufinansira ga Evropska unija iz Programa za transnacionalnu saradnju Jugoistočne Evrope. Prethodno je održano pet foruma: u Skoplju, Beogradu, Sofiji,  Tirani i na Jahorini, a forum u Sloveniji bio je posljednji u okviru ovog projekta. Na marginama foruma održan je i sastanak partnera u “VIBE” projektu čija je realizacija u završnoj fazi.