RARS potpisala Sporazum o evropskom partnerstvu sa vojvođanskim fondom“Evropski poslovi“

Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, Slobodan Marković i direktor vojvođanskog fonda “Evropski poslovi”, Predrag Novikov, potpisali su danas u Novom Sadu Sporazum o evropskom partnerstvu. Smisao Sporazuma jeste zajednički nastup kada je riječ o konkurisanju Vojvodine i RS za sredstva fondova EU, posebno onih koji podstiču biznis, odnosno zapošljavanje.
– Od danas krećemo u zajedničku ofanzivu na evropske fondove i na prvi javno objavljeni poziv iz nekog od njih zajednički će aplicirati Fond i Agencija. Volio bih da to budu ona sredstva koja pomažu mali biznis, odnosno one poslove koji su nastali razvojem novih tehnologija, a posebno zbog činjenice što je RS obezbijedila sve evropske instrumente podrške za njihov razvoj i zapošljavanje ljudi u toj oblasti – rekao je nakon potpisivanja Sporazuma, Slobodan Marković.
Na pitanje novinara koliko je novca iz evropskih fondova ušlo u RS putem Kancelarije za evropske poslove u Briselu, Marković je rekao da se profit tek očekuje.
– Kancelarija RS u Briselu dosad se zbog raznih negativnih okolnosti u BiH pozicionirala samo politički. U sjedištu EU uspjeli smo, međutim, da RS prepoznaju kao samostalnu ekonomsku regiju, a konkretnu korist od postojanja Kancelarije očekujemo do kraja godine – naveo je Marković.
Predrag Novikov je naglasio da će Sporazum omogućiti zajednički nastup RS i Vojvodine prema fondovima koji omogućavaju otvaranja novih radnih mjesta.
– Regionalna saradnja je glavni instrument ekonomske politike, a sporazum nudi zajednički nastup prema sredstvima evropskih fondova, koja omogućavaju otvranje novih radnih mesta u RS i pokrajini – dodao je Novikov istakavši da je danas postignut dogovor i oko zajedničkog nastupa kod evropskih fondova kada je u pitanju energetika.
– Osim energetike, namjeravamo da iz evropskih, i naravno sopstvenih izvora, promovišemo nove tehnologije, ekonomsko povezivanje, saradnju malih i srednjih preduzeća, a naročito ruralni razvoj u RS i Vojvodini – istakao je Novikov. (SRNA)