RARS: Počela implementacija „VIBE“ projekta

Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća učestvuje u novom projektu koji se finansira u okviru Četvrtog poziva za Transnacionalni program za Jugoistočnu Evropu pod nazivom “Venture Initiative in the Balkan Europe – VIBE“.

U projektu učestvuje 20 partnera iz 12 zemalja od čega je šest zemalja članica EU (Slovenija, Italija, Mađarska, Rumunija, Bugarska i Grčka) i šest zemalja koje nisu članice EU (Albanija, Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora, Srbija, i BJR Makedonija). Vođa projekta je Agencija za preduzetništvo, inovacije, razvoj, investicije i turizam Republike Slovenije (SPIRIT). Implementacija projekta je počela 01. januara 2013. godine i trajaće 24 mjeseca. Ukupna vijednost projekta je 1.698.119,80 evra, a vrijednost projekta koji se odnosi na učešće Agencije iznosi 49.960 evra, od čega 85 odsto sufinansira Evropska unija iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć IPA.

VIBE projekat je usmjeren na razvoj inovativnog i preduzetničkog sistema širom Jugoistočne Evrope čiji je cilj da podstakne privatne investicije u inovativne preduzetničke kompanije u partnerstvu sa javnim inicijativama i ulaganjima. Ciljne grupe u projektu su nova mala i srednja preduzeća iz inovativnog sektora koja su prepoznata od  značajnih regionalnih agencija, ili agencija  za inovacije i regionalnih inkubatora, investicionih operatera na državnom nivou, inkubatora i poslovnih anđela. Ciljna grupa su i institucije za investicije i finansiranje sa fokusom na mala i srednja preduzeća,  regionalne, sektorske i državne  agencije za inovacije uključene u podsticanje ulaganja, internacionalizaciju, prenos znanja i razvoj preduzeća u početnom periodu i kreatori politika.

Predstavnici Republičke agencije su povodom početka implementacije projekta 04. i 05. februara 2013. godine učestvovali na sastanku održanom u Ljubljani u organizaciji Agencije SPIRIT.