RARS partner u projektu uspostavljanja mentoring usluga za MSPP

Predstavnici Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća prisustvovali su u srijedu svečanom obilježavanju početka realizacije projekta „Uspostavljanje i promocija mentoring usluge za MSPP u zemljama Zapadnog Balkana, faza 2, 2017-2020” koji realizuju Japanska agencija za međunarodnu saradnju (JICA) i Razvojna agencija Srbije u saradnji sa RARS-om i drugim razvojnim agencijama iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije.
Projekat se odnosi na unapređenje standardizovane usluge mentoringa u Srbiji, kao i nastavak transfera srpske ekspertize na polju mentoringa u Crnoj Gori, BiH i Makedoniji, uz podršku japanskih eksperata. 
– JICA je već duže od 40 godina angažovana na razvoju MSPP u brojnim zemljama svijeta i ima iskustvo od preko 470 projekata, dok je trenutno 30 u toku.  Drago nam je da ćemo ovo iskustvo nastaviti da primjenjujemo i u daljem razvoju mentoringa u regionu Zapadnog Balkana. Kroz novu fazu projekta, JICA će uvesti i KAIZEN metod u postojeću uslugu mentoringa sa ciljem da MSPP uz kontrolu kvaliteta unaprede i sopstvenu produktivnost  – istakao je gospodin Tošijuki Nakamura, generalni direktor Sektora za industrijski razvoj i javnu upravu JICA.
Takođe, dodao je da JICA uvijek naglašava da su međusobno razumjevanje i povjerenje ključ za uspjeh svih projekata, te izrazio zadovoljstvo što će svi učesnici projekta zajednički raditi upravo na kreiranju još boljih uslova za razvoj MSPP sektora u ovom regionu.  
Direktor Sektora za planiranje i razvoj Razvojne agencije Srbije Ana Žegarac istakla je da je istraživanje ove agencije o značaju mentoring podrške u Srbiji pokazalo da je čak 98% korisnika izrazilo želju da dobije dodatnu mentorsku podršku, a 90% je istaklo da su uz pomoć podrške mentora unaprijedili svoje poslovanje.
– U naredne tri godine, uz podršku JICA i saradnju sa regionalnim razvojnim agencijama imamo mogućnost da MSPP u Srbiji pružimo unapređenu uslugu mentoringa i da zajedno sa partnerima ta znanja proširimo i primjenimo i u  Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Makedoniji – rekla je Žegarac.