RARS organizuje preduzetničku obuku u Modriči

Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, Slobodan Marković posjetio je danas Opštinu Modriča gdje je razgovarao s načelnikom opštine, Mladenom Krekićem i direktorom Opštinske agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, Slobodanom Milojevićem o aktivnostima čiji je cilj podsticaj samozapošljavanju i pomoć lokalnim zajednicama u upravljanju lokalnim ekonomskim razvojem.
Direktor Marković istakao je da će Agencija organizovati preduzetničku obuku za početnike u Opštini Modriča  za one građane koji imaju poslovnu ideju, ali nemaju dovoljno preduzetničkih znanja i vještina kako bi je uspješno pretvorili u isplativ posao.
On je dodao da će Agencija, kandidatima koji uspješno prođu obuku i čiji poslovni planovi budu ocijenjeni kao realno isplativi, pružiti konkretnu pomoć u izradi biznis plana i aplikacije za sredstva Investiciono-razvojne banke Republike Srpske, a oni koji dobiju sredstva i osnuju firmu, mogu računati na konsultantsku pomoć  u prvoj godini poslovanja koja se smatra  najkritičnijom  za opstanak biznisa.
-Do kraja godine trebao bi da profunkcioniše Garantni fond Republike Srpske u punom kapacitetu čiji je osnovni zadatak i smisao da olakša pristup finansijama, odnosno kreditnim sredstvima i smanji rizik od propadanja – istakao je Marković.
Narednih dana na četiri lokacije u Modriči (šalter sala Opštine, Opštinska agencija za razvoj MSP, Srpski kulturni cenatr i Zavod za zapošljavanje) biće postavljen promotivni pano koji je štampala Republička agencija za razvoj MSP, sa prijavama za edukaciju. Svi zainteresovani građani treba da popune prijavu i dostave je na adresu lokalne razvojne agencije u Modriči i čim se prijavi dovoljan broj kandidata biće organizovana obuka.
Prošle godine Agencija je organizovala 14 edukacija širom Republike Srpske koje je prošlo oko 350 polaznika. Dobijeno je nešto više od 50 realno ostvarivih poslovnih planova koji će, ukoliko budu realizovani, obezbijediti posao za oko 40 osoba. Neki od njih već su u fazi realizacije.