Promocija stručnih zanimanja u Bijeljini

U okviru programa „Prilika plus“, odnosno projekta „Praktična nastava na radnom mjestu“, počelo je održavanje roditeljskih sastanaka sa roditeljima učenika devetih razreda u cilju promovisanja definicitarnih stručnih zanimanja,  aktivnosti i rezultata ovog  Projekta. Privrednici sa područja Bijeljine dijele sa roditeljima iskustva o traženim i dobro plaćenim zanimanjima koja mogu afirmisati djecu u ličnom i prfesionalnom smislu.
Roditeljski sastanci će biti održavani tokom marta i aprila ove godine, a organizuju ih gradski Odsjek za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije i Aktiv pedagoga osnovnih škola regije Bijeljina.
Roditeljima će biti predstavljene mogućnosti obrazovanja za stručna zanimanja, kao i mogućnosti zaposlenja nakon završene srednje škole, a uz predstavnike Odsjeka za lokalni ekonomski razvoj i evropske integracije sastancima prisustvuju i predstavnici privrede.
Plan je da se u budućnosti u svim osnovnim školama redovno vrše anketiranja učenika, održavaju razgovori sa učenicima radi pomoći pri profesionalnoj orijentaciji, kao i promocijastručnih zanimanja na časovima odjeljenskih zajednica, kako bi se dugoročno promijenila loša slika o stručnim zanimanjima.
Roditeljski sastanci su održani u  osnovnim školama „Stevan Nemanja“ u Dragaljevcu, „Knez Ivo od Semberije“ i „Vuk Karadžić“ u Bijeljina, „Sveti Sava“ u Crnjelovu i „Dvorovi“ u Dvorovima, a u narednom periodu planirani su roditeljski sastanci u preostalih sedam osnovnih škola na području Grada Bijeljina.
Projekat „Praktična nastava na radnom mjestu“ se realizuje u saradnji sa Republičkom agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća u okviru programa „Prilika plus“ koji je podržala Vlada Švajcarske.
Projekat podrazumijeva aktivno unapređenje praktične nastave na radnom mjestu kroz intenzivnu saradnju srednjih stručnih škola i privrede.