Programi podrške predstavljeni modričkim privrednicima

Programi podrške malim i srednjim preduzećima koje realizuje Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća predstavljeni su juče na okruglom stolu koji je organizovan u Modriči. Okrugli sto pod nazivom “Programi i usluge podrške malim i srednjim preduzećima” organizovala je opština Modriča u saradnji sa Razvojnom agencijom Modriča, a prisustvovali su mu brojni privrednici sa područja ove lokalne zajednice, kao i predstavnici Privredne komore Republike Srpske i Investiciono-razvojne banke RS. 
Direktor Agencije Marinko Đukić upoznao je modričke privrednike sa svim vidovima finansijske i nefinansijske podrške koju pruža Agencija. Bilo je riječi o podršci kroz Evropsku mrežu preduzetništva, projekat „Challenge to Change“, kao i projekte kroz koje je obezbijeđeno finansiranje konsultantskih i mentorskih usluga za preduzeća u Srpskoj.
Načelnik Modriče Mladen Krekić rekao je da je cilj okruglog stola da se pomogne malim i srednjim preduzećima da dođu do projekata korisnih za unapređenje rada, osvajanje novih tehnologija i tržišta, te zapošljavanje radnika. 
“Moramo tražiti način da ojačamo mala i srednja preduzeća koja zapošljavaju veliki broj radnika i koja su, nakon preregistracije Rafinerije ulja Modriča u Banjaluku, osnov privrednog razvoja ove opštine”, rekao je Krekić. 
Šef Pravne službe u Privrednoj komori Republike Srpske Dragana Kokot najavila je programe nekoliko međunarodnih organizacija koji su namijenjeni razvoju malih i srednjih preduzeća, kao i dodjelu sredstava srednjim školama i preduzećima za nabavku opreme potrebne za obuku učenika i odraslih lica za deficitarna zanimanja u privredi. 
Kokotova je pozvala rukovodstvo Modriče da se pridruži opštinama i gradovima u Srpskoj u procesu sertifikacije, kojom se potvrđuje da se lokalna uprava, sertifikovana po međunarodnim standardima, brine o uslovima poslovanja i uslugama koje pruža građanima i privrednicima na svom području. 
Direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Snježana Vujnić rekla je da ova banka daje kredite za finansiranje u oblasti poljoprivrede, početne poslovne aktivnosti preduzetnika i preduzeća, kao i razvoj jedinica lokalne samouprave. 
“Krediti se plasiraju posredstvom komercijalnih banaka sa povoljnim – fiksnim kamatnim stopama, dugim grejs periodom i rokom otplate”, rekla je Vujnićeva. 
Ona je podsjetila da je od osnivanja ove banke u Modriči plasirano 14.045.199 KM kreditnih sredstava. 
Privrednik Nenad Šabić, vlasnik preduzeća za izradu plastične stolarije, očekuje veću pomoć lokalne uprave i republičkih institucija izvorno orijentisanim preduzećima.