Proglašeni poslodavci godine za lica sa invaliditetom u Republici Srpskoj

Preduzeća ”Sloboda” iz Doboja, ”Patriot” iz Bijeljine i ”Bosnamontaža” iz Prijedora nagrađena su u okviru kampanje “Poslodavac godine za lica sa invaliditetom u Republici Srpskoj”, čiji je cilj promocija pozitivnih primjera prilikom zapošljavanja ovih lica.
Posebna nagrada za doprinos u zapošljavanju teško zapošljivih kategorija invalida pripala je preduzeću “Džambo pet” iz Laktaša , a posebna nagrada za doprinos socijalnoj inkluziji i primjenu principa integracije lica sa invaliditetom u poslovanju i radu kompaniji “M:tel” Banja Luka.
Udruženje roditelja i prijatelja djece sa posebnim potrebama “Moja nada” iz Nevesinja nagrađeno je za provođenje projekta od posebnog društvenog značaja.
Pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Čedo Kovačević rekao je da zapošljavanje i samozapošljavanje lica sa invaliditetom treba da pomognu svi društveni subjekti, i podsjetio da je za te namjene predviđeno četiri miliona KM budžetskih sredstava i značajna sredstva iz drugih izvora finansiranja.
– U poređenju sa 2004. godinom, danas imamo veći broj privatnih inicijativa za zapošljavanje i samozapošljavanje, i trudimo se da licima sa invaliditetom na taj način obezbijedimo integrisanje u društveni život – rekao je Kovačević.
Jedan od nagrađenih poslodavaca, Darko Zdjelar iz preduzeća “Bosnamontaža” iz Prijedora rekao je da ovo preduzeće zapošljava oko 120 radnika, od kojih je oko deset s invaliditetom i oni obavljaju svoj dio posla kao i ostali radnici.
– Svi treba da pomognemo ovim ljudima tako što ćemo pronaći za njih adekvatno radno mjesto, a oni će svoj posao sigurno obavljati odgovorno – rekao je Zdjelar.
Predstavnik Koordinacionog odbor invalidskih organizacija Republike Srpske Zoran Dobraš rekao je da su procjene da je u Srpskoj oko 70 000 lica s invaliditetom, te da većina njih može da obavlja veliki broj poslova i tako doprinese društvu.
Kampanja “Poslodavac godine za lica sa invaliditetom u Srpskoj” organizovao je Koordinacioni odbor invalidskih organizacija Republike Srpske i Agencija za saradnju, edukaciju i razvoj, u saradnji sa Ministarstvom rada i boračko-invalidske zaštite RS.
Kampanju je podržao Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje invalida Srpske, a cilj kampanje je podizanje svijesti poslodavaca i javnosti o mogućnostima i sposobnostima lica sa invaliditetom da ravnopravno učestvuju na tržištu rada. (SRNA)