Proglašen pobjednik „Startup Weekend“-a

Sinoć je u Banjoj Luci završen „Startup Weekend“ koji je Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća organizovala u okviru „Globalne sedmice preduzetništva“ – svjetske kampanje podizanja preduzetničke svijesti koja se ove godine obilježava od 12. do 18. novembra.
Pobjednik ovogodišnjeg „Startup Weekend“-a, prema ocjeni stručnog žirija, je tim u sastavu: Petar Radulović, Marija Radulović i Milanka Maksić iz Banje Luke sa idejom “Proizvodnja i prerada heljde”. Njima je pripala nagrada u iznosu od 1.500 američkih dolara koju je obezbijedila Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća uz pomoć Ambasade SAD u BiH.
„Naša ideja je proizvodnja i prerada heljde na vlastitom poljoprivrednom gazdinstvu na površini koja se ne obrađuje. Učešće na „Startup Weekend“-u učvrstilo nas je u uvjerenju da ideja ima potencijala. Većina mladih danas hrli u gradove, žele pronaći zaposlenje u nekoj instituciji, a mi mislimo da je budućnost u proizvodnji i da se treba vratiti selu. Ovo je bilo fantastično iskustvo, organizacija je bila odlična, a nagrada koju smo dobili biće dovoljna da napravimo prvi korak u realizaciji našeg biznisa“, kaže Petar Radulović i napominje da su svi članovi tima nezaposleni, te da im se otvorila mogućnost da riješe osnovno egzistencijalno pitanje.
Ove godine „Startup Weekend“ je okupio  40 mladih osoba iz svih krajeva BiH koji su bili organizovani u osam timova i okupljeni oko osam poslovnih ideja iz oblasti informacionih tehnologija, proizvodnje i usluga.
„Startup Weekend“ organizovan je u saradnji sa Inovacionim centrom Banja Luka uz podršku Ambasade SAD u BiH i USAID koji je, kao sponzor, dodijelio i posebnu nagradu – IT opremu u vrijednosti 2.000 KM timu u sastavu: Brane Vuković, Selma Lomigora, Violeta Vukomanović, Biljana Partalo i Dajana Bjelovuk koji dolaze iz Banje Luke, Sarajeva i Kozarske Dubice, za ideju „on lajn sistem za konsultantske usluge“. Ovaj tim osvojio je i paket podrške za dalji razvoj ideje koju dodjeljuje Inovacioni centar Banja Luka u trajanju od šest mjeseci.
„Naša ideja je nastala na samom „Startup Weekend“-u. Namjera nam je da napravimo onlajn sistem za konsultantske usluge. To znači da bismo s jedne strane imali konsultante koji nude određene usluge na komercijalnoj osnovi, a s druge korisnike kojima te usluge trebaju. Nismo očekivali ovu nagradu, ali nakon ovog iskustva vjerujemo da naša ideja ima potencijala i želimo pokušati da je realizujemo. Učešćem na ovom događaju svi smo profitirali jer smo dobili neka korisna znanja i ostvarili kontakte koji nam takođe mogu pomoći u realizaciji ideje“, ističe Brane Vuković.
Prema ocjeni organizatora, ovogodišnji „Startup Weekend“ u potpunosti je opravdao očekivanja.
„Bez obzira na to što je samo jedan tim nagrađen, svi učesnici su pobjednici samim tim što su prijavom na ovaj događaj napravili prvi najvažniji korak u preduzetništvu – pokazali namjeru da žele biti dio preduzetničkog poduhvata. Očekujemo da će neke od ovih ideja u budućnosti naći put do realizacije u biznis“, istakao je direktor Republičke agnecije za razvoj malih i srednjih preduzeća Slobodan Marković.
U protekla tri dana sa ucesnicima „Startup Weekend“-a radili su mentori i facilitatori iz BiH, Srbije, Hrvatske i Rumunije.
Pobjednici „Startup Weekend-a“ biće promovisani u okviru „Globalne sedmice preduzetništva“.
Generalni medijski pokrovitelj je RTRS, a medijski sponzor portal klix.ba.