Priznanja najuspješnijim mentorima za MSP


Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić prisustvovao je prošle sedmice u Beogradu dvodnevnom skupu mentora koji je organizovan u okviru projekta „Uspostavljanje i promocija mentoring usluge za MMSPP u zemljama zapadnog Balkana, Faza 2“. Projekat realizuje Razvojna agencija Srbije (RAS) uz podršku Japanske agencije za međunarodnu saradnju JICA, a jedan od partnera u projektu je i Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća. 
Ovom priliko dodjeljena su i priznanja najuspešnijim mentorima Srbije. Priznanje za najboljeg mentora dobili su: Ljiljana Marković iz Regionalne agencije za razvoj i evropske integracije Beograd, Boban Kostadinović iz Regionalne agencije za razvoj istočne Srbije „RARIS“ i Ivan Mihajlović iz Regionalne razvojne agencije Jug.
Najbolje mentore birali su sami mentori među sobom, na osnovu podataka o povećanju prodaje, razvoju i inovativnim postignućima u preduzećima koje su obučavali. Glavni cilj cijelog događaja jeste razmjena iskustava sa terena i iznalaženje novih načina za unapređenje pomoći preduzećima. Priznanja  su osmišljena od strane konsultanata iz Japana i obuhvataju učešće svih mentora iz Srbije koji su radili direktno sa preduzećima.
Priznanja su dodijelili Hideo Kobajaši (JICA Balkan Office), Katarina Obradović Jovanović (pomoćnik ministra u Ministarstvu privrede Republike Srbije),  Ana Žegarac (direktorka Sektora za planiranje i razvoj Razvojne agencije Srbije), JICA konsultaniti iz Japana: Takaši Kimura, Masaši Takano; Danijela Čabarkapa (izvršna direktorka Japanske poslovne alijanse u Srbiji).
Tokom prve faze projekta, oko 2.000 korisnika u Srbiji izrazilo je zadovoljstvo uslugom mentoringa i ocijenilo da im je ta usluga pomogla da sagledaju aktuelnog poslovanje svojih firmi, istraže trenutne probleme i smetnje za napredovanje, definišu potencijale za rast i kreiraju strategiju za dalji razvoj. Trenutno je novim korisnicima za Fazu 2 na raspolaganju više od 50 akreditovanih mentora, koji će se susresti sa novim izazovima, ali zahvaljujući čijem znanju i iskustvu će mnoge kompanije poboljšati svoje poslovanje.