Privrednici sa Dobojske regije zainteresovani za grantove iz Challenge fonda

Koje su mogućnosti koje nudi Challenge fond i na koji se način prijaviti na drugi javni poziv objavljen 28. februara ove godine, zanimalo je danas i oko 80 privrednika sa područja Doboja, Modriče, Teslića, Dervente, Vukosavlja, Gračanice, Stanara, Petrova i Broda.
Na info danu koji je u Doboju organizovala Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća u saradnji sa Agencijom za razvoj MSP grada Doboja, detaljno su predstavljeni uslovi i kriterijumi za dobijanje ovih sredstava.


Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća Marinko Đukić rekao je da je svrha info dana bila da što veći broj privrednika iz prve ruke čuje o mogućnostima koje nudi Challenge fond, kako bi što više njih imalo priliku da dobije bespovratna sredstva.
– Fond vrijedan oko 3 miliona evra uspostavljen je zahvaljujući sredstvima Švedske agencije za međunarodnu saradnju – SIDA i granovi su namijenjeni prvenstveno inovativnim idejama, a same inovacije znače i razvoj preduzeća i nova radna mjesta i dizanje stepena konkurentnosti preduzeća – rekao je Đukić.
On je naglasio da su bespovratna sredstva namijenjena startup-ima registrovanim najmanje šest mjeseci i ne starijim od dvije godine i to u maksimalnom iznosu od 10.000 evra, dok su grantovi za zrela preduzeća maksimalno 30.000 evra.
– Bitno je da naglasim da će preduzeća morati obezbijediti i vlastito učešće u iznosu od najmanje 50% vrijednosti projekta – pojasnio je Đukić.


Direktor Agencije za razvoj MSP grada Doboja Predrag Đurić rekao je da je info dan dobra prilika da se preduzetnici informišu o uslovima i načinu prijave na javni poziv kako bi i na ovaj način došli do podsticaja.
– U okviru prvog javnog poziva dva preduzeća iz Doboja su ostvarila pravo na bespovratna sredstva. Očekujemo još bolji rezultat na ovom pozivu – kaže Đurić.
Inovator iz Doboja Drago Ćosić u Callenge fondu vidi dobru priliku za realizaciju svoje projektne ideje.
– Imam projekat u oblasti energetike što je sada jako popularno. Ovakvi projekti su odlična podrška – istakao je Ćosić.
Javni poziv otvoren je do 10. aprila. Objavljen je u okviru  projekta „Challenge to Change“ koji provode Republička agencija za razvoj malih  i srednjih preduzeća i Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA. Partner u projektu je i Region Ostergotland, Istočna Švedska.