Privrednici iz Hercegovine zainteresovani za organizovanje učeničke prakse

Značajan broj privrednika iz istočne Hercegovine spreman je da učestvuje u organizovanju učeničke prakse u svojim pogonima, ali dodatni troškovi koji se javljaju predstavljaju problem, naglasili su njihovi predstavnici na jučerašnjem sastanku u Trebinju koji je na temu “Mogućnosti učešća preduzeća u procesu provođenja praktične nastave” organizovala Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća (RARS) u okviru programa “Prilika plus”.

Učesnici sastanka skrenuli su pažnju i na činjenicu da se razvojna strategija Grada Trebinja zasniva na turizmu i poljoprivredi, iako u regiji nema otvorena ni jedna poljoprivredna škola te da su svršeni srednjoškolci obrazovani, ali nisu i stručno osposobljeni.  

Govoreći o ciljevima programa “Prilika plus”, direktor RARS-a Marinko Đukić naglasio je da program nastoji, između ostalog, da približi učenicima stručna zanimanja.

– Želimo da utičemo na mlade ljude da shvate da nije sramota biti konobar, kuvar, zavarivač, tesar, naprotiv, oni sa tim zanimanjima mogu da ostvare najkraći put od završetka srednje škole do svog zaposlenja – objasnio je Đukić.

Prema riječima Nikole Rakića, predstavnika bilećkog pogona preduzeća “Nikola Tesla”, postoji nesrazmjer između funkcionisanja obrazovnog sistema i potreba privrede.

“Nama jedino ostaje da putem prekvalifikacije dobijemo neophodnu radnu snagu, kako bismo se uspjeli održati na evropskom tržištu”, istakao je on.

– Program “Prilika plus”, koji podržava Vlada Švajcarske, usmjeren je na učenike koji u svom redovnom obrazovanju treba da steknu praktična znanja i iskustva i na taj način se aktivno uključe na tržište rada – rekao je rukovodilac programa Nikola Dragović.

– Na ovaj način neće biti potrebe za dodatnim obukama i stručnoim osposobljavanjem nakon završenog procesa redovnog obrazovanja – dodao je Dragović.  

Na sastanku su učestvovali privrednici iz istočne Hercegovine, predstavnici SŠC “Golub Kureš” iz Bileće, Grada Trebinja i lokalne razvojne agencije.