Privrednici dobojske regije informisani o uslovima dobijanja grantova iz Challenge fonda

Info dan, organizovan u okviru trećeg Javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za inovativne poslovne ideje iz Challenge fonda, okupio je danas u Doboju oko 40 preduzeća i preduzetnika koje je zanimalo sa kakvim projektima i pod kojim uslovima mogu konkurisati za ova sredstva. 
Predstavnik Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća (RARS) i član projektnog tima Mićo Stanojević pojasnio je ovom prilikom da je poziv raspisan u okviru projekta „Challenge to Change“ koji finansira Švedska agencija za međunarodnu saradnju – SIDA, a provode ga RARS i Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA. Partner u projektu je i Region Ostergotland, Istočna Švedska.
– Challenge fond ima na raspolaganju oko 3 miliona evra i dostupan je poslovnim subjektima sa područja Bosne i Hercegovine i Švedske, koji imaju inovativne poslovne ideje, mogu zaposliti određeni broj ljudi, povećati konkurentnost i održivi društveno-ekonomski razvoj u BiH -rekao je Stanojević.
On je pojasnio da je maksimalan iznos granta za početnike u poslovanju (start up), koji su registrovani najmanje 6 mjeseci i ne stariji od dvije godine, 10.000 evra. Za zrele privredne subjekte, do 250 zaposlenih, koji obavljaju djelatnost duže od dvije godine, maksimalan iznos granta je 30.000 evra.
– Poslovni subjekti moraju obezbijediti minimalno vlastito učešće od 50% ukupne vrijednosti predloženog projekta. Period provođenja projekta ne može trajati duže od 12 mjeseci. Prijave na poziv podnose se elektronski, a svi detalji su na sajtu projekta www.c2c.ba. Javni poziv otvoren je 7.novembra 2018. Prijave se mogu podnijeti najkasnije do 17. decembra 2018. godine do 24 časa po lokalnom vremenu – rekao je Stanojević.
On je podsjetio da je u okviru prvog javnog poziva grant sredstva dobilo 28 privrednih subjekata. Za realizaciju tih projekata iz Challenge fonda obezbijeđeno je oko 570.000 evra, dok su kompanije obezbijedile oko 1,5 miliona evra. Ovim projektima direktno je obezbijeđeno 96 novih radnih mjesta. Potpisivanje ugovora sa korisnicima kojima su odobrena grant sredstva u okviru drugog javnog poziva su u toku.
Info dan u Doboju organizovan je u saradnji sa Agencijom za razvoj malih i srednjih preduzeća grada Doboja.