„Prilika plus“ dodatna šansa za zaposlenje

U organizaciji Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća (RARS) juče je u Banjoj Luci održan okrugli sto o temi „Ulaganjem u ljude do veće konkurentnosti“. Okrugli sto je jedna od aktivnosti u okviru programa „Prilika plus“ koji implementira RARS u saradnji sa Regionalnom agencijom za Hercegovinu, a finansira ga Agencija za razvoj i saradnju Švajcarske.

Cilj okruglog stola, koji je okupio poslodavce, pružaoce usluga neformalnog obrazovanja odraslih i posrednike u zapošljavanju, bio je da se daju konkretni prijedlozi na osnovu kojih bi bili kreirani projekti kojima bi se unaprijedile vještine i sposobnosti onih koji aktivno traže posao.

–          Program „Prilika plus“ treba da omogući povećanje konkurentnosti ljudskih resursa. Radnoj snazi treba omogućiti da stekne znanja i vještine koje trebaju poslodavcima. Trenutno provodimo istraživanje potrebnih ključnih vještina, prije svega za sektor proizvodnje. U direktnim razgovorima sa poslodavcima nastojimo saznati koje su to vještine i znanja koje treba da imaju njihovi radnici – rekao je vođa programa “Prilika plus”, Nikola Dragović.

Direktor Republičke agencije za razvoj malih i srednjih preduzeća, Slobodan Marković naglasio je da postoji ogromna razlika između ponude radne snage na tržištu i potrebe preduzeća za specifičnim zanimanjima kojih nema na tržištu što je neophodno izbalansirati.
–  Sada je potrebno dati odgovor šta se može učiniti kako bi se podigao nivo zaposlenosti i podmirile potrebe preduzeća za odgovarajućim kadrovima, odnosno kako dokvalifikovati radnu snagu za tražena zanimanja – istakao je Marković.

I učesnici okruglog stola su se saglasili da je ovaj program odlična prilika, prije svega za poslodavce, ali i za pružaoce usluga neformalnog obrazovanja i one koji traže posao.

 Poslodavci moraju biti spremni na ulaganje u ljudske resurse, odnosno u edukaciju radne snage i to nije trošak, već investicija, a oni koji traže posao moraju biti spremni na cjeloživotno učenje – zaključak je jučerašnjeg okruglog stola.