Prijedorčani zainteresovani za akceleraciju

Zainteresovanim Prijedorčanima sa inovativnim poslovnim idejama koje žele pretvoriti u posao, Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća juče je predstavila javni poziv za učešće u akcelerator pilot programu.
Info dan organizovan je u saradnji sa Agencijom za ekonomski razvoj grada Prijedora – PREDA i projektom FORESDA.
Rukovodilac odjeljenja za strateško planiranje razvoja MSP i preduzetništva u Republičkoj agenciji za razvoj malih i srednjih preduzeća Marica Berić upoznala je prisutne sa detaljima programa i načinom prijave na javni poziv.
– Radi se o sasvim novom vidu podrške za inovativne početnike u poslu u Republici Srpskoj. Zahvaljujući programu mi ćemo ih provesti kroz intenzivnu dvoipomjesečnu  edukaciju i savjetovanje od strane iskusnih predavača iz regiona, a našim budućim polaznicima dobiće podršku i iskusnih mentora. Najsupješnijim polaznicima omogućićemo besplatan prostor za rad u okviru „co working“ prostora koji će biti uspostavljen u agenciji PREDA, biće im pružena administrativna i tehnička podrška, mogućnost promocije, međunarodnog povezivanja, predstavljanja njihovih poslovnih planova pred potencijalnim investitorima – rekla je Berić.
Ona je naglasila da je rok za prijave 7. oktobar te da je način prijave veoma jednostavan.
– Mi smo jedan pilot program već proveli u proljeće ove godine u Banjoj Luci i očekujemo da će ovaj drugi koji organizujemo u Prijedoru biti još uspješniji. Akcelerator znači ubrzanje i mi na ovaj način treba da damo svim inovativnim početnicima vjetar u leđa,  da ih kroz ova dva i po mjeseca osposobimo da što prije izađu na tržište, da ponude svoje proizvode i usluge i da budu osposobljeni za poslovanje- zaključila je Berić.


Goran Rodić, predstavnik agencije PREDA izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je Republička agencija za razvoj malih i srednjih preduzeća odabvrala baš PREDU za partnera u ovoj aktivnosti.
– Imamo priliku da našim potencijalnim korisnicima ponudimo mogućnost da predlože svoje poslovne ideje i testiraju ih kroz akcelerator program. U ovaj projekat ulazimo sa našim novim co working prostorom u okviru kojeg ćemo najuspješnim polaznicima besplatno ustupiti prostor za dalji razvoj njihovih preduzetničkih ideja – istakao je Rodić.
Realizaciji akcelerator pilot programa obradovao se i Danilo grbić, mladi prijedorski preduzetnik koji svoj poslovni put traži u oblasti kreativnih industrija.
– Ovaj projekat je jako važan i može da pomogne mladim ljudima da ostvare poslovne ideje i plasiraju ih na tržište. Osim treninga važna je i finansijska podrška i nadam se da će nakon ovog projekta biti i neki drugi koji će omogućiti finansijsku pomoć novim mladim firmama – rekao je Grbić.
Akcelerator pilot program provodi se u okviru projekta ACCELERATOR „Razvoj akceleratora za obezbjeđenje boljeg pristupa finansiranju za inovativna MSP“  u saradnji sa Agencijom za ekonomski razvoj grada Prijedora – PREDA  i projektom FORESDA koji podržava razvoj inovacija i konkurentnosti kroz međusektorsku saradnju. Projekte ACCELERATOR i FORESDA sufinansira Evropska unija iz sredstava ERDF i IPA fondova u okviru Dunavskog transnacionalnog programa.